Itäsuomalaiset voivat nyt vaikuttaa kulttuuripääkaupunkihankkeeseen, kysely avattu verkossa

Savonlinna on koko Itä-Suomen hakijakaupunki Euroopan vuoden 2026 kulttuuripääkaupungiksi. Aluetta yhdistää Saimaan vesistö ja hakuprosessin nimikin on Saimaa-ilmiö. Minna Raitavuo

Kaisu Lötjönen

Itä-Suomen yhteinen Euroopan kulttuuripääkaupunkihanke Saimaa-ilmiö on avannut nettiin kyselyn, jonka perusteella selvitetään paikallisten mielipiteitä omasta asuinpaikastaan sekä ajatuksia kulttuuripääkaupunkihankkeesta. Kysely on tarkoitettu Pohjois-Savon, Etelä-Savon, Pohjois-Karjalan ja Etelä-Karjalan alueen asukkaille.

Kyselyllä pyritään löytämään eroja ja yhtäläisyyksiä maakuntien välillä. Aineistoja käytetään osana kulttuuripääkaupunkihankkeen hakukirjaa.

– Paikallisidentiteetillä tarkoitetaan muun muassa sitä, millaiseksi asukas tuntee olonsa omassa kotipaikassaan ja mitkä asiat hänelle ovat kotipaikassaan merkityksellisiä, tarkentaa projektipäällikkö Katja Pasanen Itä-Suomen yliopistosta.

Saimaa-ilmiön taustalla on neljän maakunnan yhteinen tahto hakea Suur-Saimaan aluetta Savonlinna kärkenään Euroopan kulttuuripääkaupungiksi vuodelle 2026. Suur-Saimaan vesistöalue kattaa Vuoksen vesistöalueen ulottuen Lappeenrannasta aina Iisalmeen saakka. Hakuprosessia eteenpäin vievät tällä hetkellä kaksi EU-rahoitteista hanketta.

Projektin ensimmäinen deadline on toukokuussa 2020, jolloin ensimmäisen vaiheen hakukirja luovutetaan opetus- ja kulttuuriministeriölle. Ensimmäisestä vaiheesta selviytyneet kandidaatit saavat vuoden aikaa viimeistellä ja tarkentaa hakemusta, ja lopullinen päätös tittelin saajasta tehdään kesällä 2021. Tällä hetkellä Suur-Saimaan alueen kanssa tittelistä kilpailevat Tampere ja Oulu.

Kysely on avoinna 7.2.2020 saakka, ja kaikkien siihen vastanneiden kesken arvotaan 100 euron arvoinen avoin lahjakortti lippu.fi-palveluun. Kysely löytyy täältä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.