Simpsoneiden intialaiskauppiasta ääninäytellyt jättää sarjan arvostelun vuoksi

Näyttelijän päätöksen taustalla ovat yli kaksi vuotta sitten alkaneet rasismisyytökset. LEHTIKUVA/AFP

STT

Animaatiosarja Simpsoneissa intialaishahmo Apua näytellyt Hank Azaria jättää sarjan, kertovat yhdysvaltalaismediat. Näyttelijän päätöksen taustalla ovat yli kaksi vuotta sitten alkaneet rasismisyytökset, sillä valkoihoisen Azarian aksenttia on arvosteltu. Lisäksi katsojat ovat parjanneet sarjan käsikirjoittajia intialaisista stereotyypeistä hahmon käsittelyssä.

Apu Nahasapeemapetilon pitää sarjassa lähikauppaa, ja hahmo on olennainen osa sarjan hahmokaartia.

Slashfilm-sivuston mukaan Azaria on sopinut sarjan tekijöiden kanssa, ettei hän enää ääninäyttele Apua. Hahmon kohtaloa ei ole vielä Azarian mukaan ratkaistu.

Sarjan tekijät saivat osakseen arvostelua vuonna 2017 julkaistussa dokumentissa, jossa koomikko Hari Kondabolu haastatteli muita intialais- ja kaakkoisaasialaistaustaisia viihdealan ammattilaisia Apun hahmon herättämistä ajatuksista. Sekä Azaria että sarjan luoja Matt Groening kieltäytyivät haastattelusta dokumenttia varten, mutta myöhemmin Azaria kertoi Kondabolun esittäneen erittäin kiinnostavia huomioita ja sanoi dokumentin antaneen paljon ajateltavaa Simpsoneiden tekijöille.

Ensimmäinen Simpsonit-jakso tuli julki vuonna 1989. Sen jälkeen sarja on voittanut yli 30 Emmy-palkintoa.

Alkuvuosinaan Simpsonit keräsi säännöllisesti yli 15 miljoona katsojaa, ja sen suosituin jakso vuonna 1990 sai yli 33 miljoonaa katsojaa. Sarja on ollut niin suosittu, että viittaukset siihen ovat osa viihdekulttuuria.

Kutistuvat katsojaluvut ovat herättäneet huolta sarjan tulevaisuudesta, mutta Yhdysvalloissa Fox-kanava on sitoutunut jatkamaan Simpsoneita ainakin 32. kauteen saakka.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut