Kuohuntaa herättänyt sinikettujen lastaus ei edennyt – "Näyttää siltä, että kuljetus on tältä päivältä peruuntunut"

Sinikettuja ypäjäläisellä tilalla vuonna 2011. LEHTIKUVA / Kimmo Mäntylä

STT

Kovaa kritiikkiä herättänyt sinikettujen vienti Kokkolasta Kiinaan ei perjantain aikana edennyt. Lastaus käynnistyi Keski-Pohjanmaalla perjantaina, mutta mieltä osoittavien turkistarhaajien mukaan sinikettuja ei ollut iltakahdeksaan mennessä lastattu rekkoihin asti.

Aiemmin mielenosoittajat ovat kertoneet, että kuljetus suuntaisi Helsinki-Vantaalle ja sieltä rahtikoneella Kiinaan. Pohjois-Suomen Turkiseläinkasvattajien puheenjohtaja Esa Rantakankaan arvion mukaan koneeseen mahtuu noin 2  400 kettua.

Arto Isopahkala Rannikon Turkistuottajat ry:stä kertoo, että turkistarhaajat ovat seuranneet tilanteen etenemistä paikan päällä. Hänen mukaansa kiinalaisomisteinen turkistila aloitti lastaamisen rekkoihin perjantaina aamulla kello yhdentoista aikoihin.

–  Sinikettuja on päivän aikana lastattu kuljetushäkkeihin, otettu pois ja lastattu uudelleen. Se ei ole normaalia toimintaa. Yleensä kettu otetaan varjotalosta, laitetaan häkkiin ja auto lähtee, Isopahkala sanoo.

Iltakahdeksalta hän kertoi puhelimitse STT:lle, että siniketut on kuljetettu takaisin varjotaloihinsa, työntekijät ovat lähteneet koteihinsa ja valot tarhalta on sammutettu.

–  Näyttää siltä, että kuljetus on tältä päivältä peruuntunut, Isopahkala arvioi.

Kuljetusfirmat kertoivat tarhaajille kuljetuksesta etukäteen

Rantakangas kertoi torstaina STT:lle, että sinikettukuljetukset tehdään yleensä salassa. Yhdistykset aloittivat protestinsa torstaina, koska kuljetus paljastui ensi kertaa etukäteen. Isopahkalan mukaan pieni joukko tarhaajia sai tiedon kuljetusfirmoilta, jotka kertoivat kiinalaisomisteisen firman pyytäneen heiltä kuljetusta kuormalle.

Sinikettujen vieminen ulkomaille ei sinänsä ole laitonta. Turkistarhaajat kuitenkin vastustavat turkiseläinten vientiä ulkomaille, koska he haluavat turkiselinkeinon säilyvän Suomessa elinvoimaisena. He ovat myös kertoneet haluavansa kiinnittää huomiota eläinten hyvinvointiin kuljetusten aikana ja kiinalaisilla tarhoilla.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut