Ukrainan presidentti ei hyväksynyt pääministerin eroa, antoi "toisen mahdollisuuden"

Ukrainan pääministeri Oleksi Hontsharuk. LEHTIKUVA/AFP

STT

Ukrainan presidentti Volodomyr Zelenskyi kieltäytyi perjantaina hyväksymästä pääministeri Oleksi Hontsharukin eroa.

–  Olen päättänyt antaa sinulle ja hallituksellesi toisen mahdollisuuden, Zelenskyi sanoi tapaamisessa Hontsharukin kanssa.

Hontsharuk oli tarjoutunut aiemmin perjantaina eroamaan pääministerin paikalta. Syynä oli äänite, jolla hänen väitetään arvostelevan Zelenskyin ymmärrystä talouden asioista.

Aluksi Hontsharuk kiisti tiedot erostaan, mutta sanoi sitten virallisella Facebook-sivullaan tarjoutuneensa eroamaan.

–  Poistaakseni kaikki epäilyt siitä, etten kunnioittaisi ja luottaisi presidenttiin, olen kirjoittanut erokirjeen, Hontsharuk kirjoitti.

Zelenskyi on määrännyt selvityksen, ketkä olivat kyseisen äänityksen takana.

–  Vaadin, että kahdessa viikossa, niin pian kuin mahdollista, saadaan tieto, kuka äänitti keskustelun, Zelenskyi sanoi.

Presidentin tietämys "alkeellista"

Pääministerin eronpyyntöön johtaneen äänitteen sanotaan olevan joulukuulta kokouksesta, jossa oli Hontsharukin ohella läsnä muita ministereitä ja valtionpankin edustajia. Äänite tuli julki aiemmin tällä viikolla. Paikallisen median mukaan siinä keskustellaan siitä, miten viime aikojen talouskehitystä olisi paras selvittää presidentti Zelenskyille. Henkilö, jonka ääni muistuttaa pääministerin ääntä, sanoo, että selitysten on oltava yksinkertaisia, koska Zelenskyillä on "alkeelliset" käsitykset taloudesta. Puhuja myöntää myös, että itse ei tiedä mitään taloudesta.

Zelenskyi oli Ukrainan presidenttiä esittänyt suosittu koomikko, joka nousi presidentiksi politiikan ulkopuolelta.

Myöskään Hontsharukilla ei ollut juuri kokemusta politiikasta, kun hän nousi viime vuonna pääministeriksi. Hänestä tuli Ukrainan historian nuorin pääministeri. Hän oli 24-vuotias, kun presidentinvaalit voittanut Zelenskyi nimitti hänet tehtävään,

Hontsharukilla on oikeustieteen koulutus ja häntä pidetään liberaalien talousuudistusten kannattajana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.