Niikko selvitti Kiina-yhteyksiään ulkoasiainvaliokunnalle – kokoomuksen Virolainen tyytyväinen vastauksiin

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan jäsen Virolainen (kok.) kertoo, että Niikko (ps.) on lähettänyt kaikille valiokunnan jäsenille kirjallisen selvityksen Kiina-yhteyksistään. LEHTIKUVA / MARTTI KAINULAINEN

STT

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan jäsenet arvioivat, että valiokunnan puheenjohtajan Mika Niikon (ps.) Kiina-kytköksistä puhutaan valiokunnan seuraavassa kokouksessa helmikuussa.

Kokoomuslainen valiokunnan jäsen Anne-Mari Virolainen kertoo, että Niikko on lähettänyt kaikille valiokunnan jäsenille kirjallisen selvityksen asiasta. Lisäksi hän on puhunut Niikon kanssa kahden kesken.

Virolaisen mukaan Niikon selvitys tyydyttää häntä. Hän vaati Niikkoa selvittämään kytköksensä ulkomaisiin yrityksiin. Niikko vahvisti, ettei niitä ole, mikä riittää Virolaiselle.

–  Luulen, että ensimmäisessä valiokunnan kokouksessa hän vielä haluaa käydä tämä läpi kaikille yhteisesti, Virolainen arvioi.

Hän vaati eilen Niikolta kattavaa selvitystä asiasta, koska paljastuneet tiedot ovat hyvin vakavia.

Ulkoasiainvaliokunnan seuraava kokous pidetään sen jälkeen, kun eduskunta kokoontuu helmikuun 4. päivä.

Valiokunnan varapuheenjohtaja Erkki Tuomioja (sd.) kertoo, että Niikko soitti hänelle eilen illalla. Tuomiojan mukaan hän sanoi Niikolle, että asiasta varmasti keskustellaan epävirallisesti valiokunnassa. Muuten hän ei halua kommentoida asiaa tässä vaiheessa.

Ovaska: Näyttää siltä, että mitään sääntöjä ei ole rikottu

Keskustalainen valiokunnan jäsen Jouni Ovaska sanoo, että olisi hyvä käydä asia läpi seuraavassa valiokunnan kokouksessa, jotta hyvä henki ja yhteistyö säilyisi jatkossakin.

Hänen mukaansa Niikko on informoinut valiokunnan jäseniä sähköpostitse asiasta.

–  Jotta kenellekään jää epäilyksen varjoa riippumattomuudesta, on hyvä puhua asiat halki, Ovaska sanoo.

Julkisuudessa olleiden tietojen perusteella näyttää Ovaskan mukaan siltä, että mitään sääntöjä ei ole rikottu. Kansanedustajalta vaaditaan kuitenkin erityistä tarkkavaisuutta, että huolehditaan riippumattomuudesta suhteissa ulkovaltoihin.

Arhinmäki: Niikon Kiina-kytköksistä ei ole valiokunnassa puhuttu

Vasemmistoliiton kansanedustaja ja ulkoasiainvaliokunnan jäsen Paavo Arhinmäki kertoo, ettei Niikon kytköksistä Kiinaan ole valiokunnassa käyty missään vaiheessa keskustelua.

Arhinmäki huomauttaa, että puolueet valitsevat itse parhaaksi katsomansa puheenjohtajat valiokuntiin, joiden puheenjohtajuuden ne ovat eduskunnassa saaneet.

–  On olemassa tapauksia aikaisemmin, että puheenjohtajaa on joissakin valiokunnissa vaihdettu sen vuoksi, että he eivät ole nauttineet yleistä luottamusta, Arhinmäki sanoo.

STT ei ole toistaiseksi tavoittanut vihreiden ja RKP:n edustajia ulkoasiainvaliokunnassa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut