Trump: Sain juuri virkasyytteet siitä hyvästä, että soitin täydellisen puhelun

Presidentti Donald Trump uskoo senaatissa pidettävän oikeudenkäynnin olevan ohi nopeasti. LEHTIKUVA/AFP

STT

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ennakoi, että virkasyytteiden käsittely senaatissa on ohi nopeasti. Hän myös tyrmäsi jälleen vallan väärinkäyttöä koskevat syytökset ja kutsui niitä huijaukseksi.

–  Se (oikeudenkäynti) on täysin puolueellinen, Trump totesi.

–  Se on huijaus ja kaikki tietävät, että se on täydellinen huijaus.

Trump kommentoi asiaa toimittajille Valkoisessa talossa. Presidentti myös kertoi kantansa tyylilleen uskollisena Twitterissä.

–  Sain juuri virkasyytteet siitä hyvästä, että soitin täydellisen puhelun! Trump jylisi.

Trumpia syytetään vallan väärinkäytöstä, koska hänen katsotaan painostaneen Ukrainan johtoa tutkimaan demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivää Joe Bidenia. Keskiössä on ollut erityisesti Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa käyty kiistanalainen puhelinkeskustelu.

Trumpia syytetään myös kongressin työn estämisestä virkarikostutkinnan aikana.

Sata senaattoria vannoi valan

Torstaina Yhdysvaltain senaatissa luettiin ääneen virkasyytteet Trumpia vastaan. Syytteet luki edustajainhuoneen tiedusteluvaliokunnan puheenjohtaja, demokraatti Adam Schiff, joka myös johtaa syyttäjäpuolta. Schiff johti myös edustajainhuoneen tutkintaa, jonka päätteeksi Trumpia vastaan nostettiin syytteet.

Schiff luetteli syytteet, jotka edustajainhuone hyväksyi 18. joulukuuta. Senaattiin tapauksen käsittely etenee kuitenkin vasta nyt.

Torstai-iltana Suomen aikaa oikeudenkäynnin johtajana toimiva korkeimman oikeuden puheenjohtaja John Roberts vannoi valan. Hänen tehtävänsä on valvoa oikeudenkäynnin lainmukaista kulkua. Roberts otti myös vastaan valan sadalta senaattorilta, jotka toimivat valamiehinä.

Senaatin enemmistöjohtaja Mitch McConnell on sanonut, että asian käsittely jatkuu toden teolla ensi tiistaina.

Senaatissa vaaditaan kahden kolmasosan enemmistö, jotta presidentti saisi tuomion ja joutuisi jättämään virkansa. Republikaanipresidentti Trumpin uskotaan saavan vapauttavan tuomion, koska senaatissa republikaaneilla on enemmistö.

Trump on haukkunut useasti niin demokraatit kuin virkarikosprosessinkin, muttei ole omien sanojensa mukaan huolissaan "noitavainosta".

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut