Sote-uudistukselle jälleen kireä aikataulu – palveluiden järjestämistä koskevien lakien oltava eduskunnalla tänä vuonna

Kiuru sanoi hoputtavansa kansakuntaa sote-kiireellä, vaikka hallituskausi on vasta alussa. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

STT

Sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistukselle on ties kuinka monennen kerran asetettu uusi, kireä aikataulu. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) linjasi perjantaina tiedotustilaisuudessa, että sote-palveluiden järjestämistä koskeva lakipaketti on annettava eduskunnalle tämän vuoden loppuun mennessä.

–  Lakipaketissa on tarkoitus määritellä, miten tulevat itsehallinnolliset alueet eli maakunnat toimivat ja myös rahoituksen järjestäminen. Lisäksi siinä on oltava mukana yksittäiset asiakohdat, jotka liittyvät sosiaali- ja terveydenhuollon palveluiden järjestämiseen ja tuottamiseen, Kiuru sanoi STT:lle tiedotustilaisuuden jälkeen.

Tällä hetkellä järjestelyä rakennetaan Kiurun mukaan siltä pohjalta, että rahoitus on valtion käsissä ja turvattu.

–  Pitkällä juoksulla maakunnilla tulisi kuntien tapaan olla verotusoikeus. Tätä pohditaan parlamentaarisessa työssä.

Kiurun mukaan eduskunnan perustuslakivaliokunnan reunaraamit uudistustyölle ovat niin tiukat, että sata lakia on vietävä eduskunnassa läpi ennen kuin uudistus rakenteellisesti starttaa maakunnissa.

Kuten edellinen hallitus, nykyinenkin tavoittelee uudistuksella kustannusten hillitsemistä, mutta täsmällistä tavoitetta ei ole. Kiurun mukaan säästöjä syntyy siitä, kun asioita tehdään paremmin ja tehokkaammin.

–  Mitä nopeammin ihmiset pääsevät hoitoon ja tulevat hoidetuksi, sitä vähemmän tämä rasittaa veronmaksajien kukkaroa.

Hoitotakuun valmistelu yhä kesken

Kunnat voivat hakea rahaa terveyskeskusten palvelujen kehittämiseen, jota on jaossa yhteensä 70 miljoona euroa. Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman kuluvan vuoden haussa painotetaan erityisesti palveluiden saatavuutta edistäviä toimia perusterveydenhuollossa, sosiaalihuollossa, mielenterveyspalveluissa ja monialaisessa kuntoutuksessa.

Kunnat voivat valtionavustuksen turvin muun muassa valmistautua hallituksen tavoittelemaan hoitotakuun kiristymiseen nykyisestä kolmesta kuukaudesta seitsemään päivään. Hoitotakuuta koskevan lain piti olla jo valmis, mutta valmistelua jumittaa kustannusten arviointi. Kiurun mukaan vielä ei ole päätetty, kiristyykö hoitotakuu vuonna 2022 vai 2023, jolloin koko sosiaali- ja terveydenhuollon uudistus tulisi saada voimaan.

–  Itsekin yllätyin, kuinka vähän aineistoa meillä on keskeisistä asioista, joilla voisi arvioida, minkälaiset (kustannus)vaikutukset hoitotakuun kiristämisellä olisi. Emme voi myöskään lähteä siitä, että se tarkoittaisi pelkästään taloudellisia kustannuksia näille toimijoille lisää, jos aiomme kiristää velvoitetta hoitaa ihmiset nopeammin.

Lisäksi jaossa on yhteensä 120 miljoonaa euroa palveluiden järjestämistehtävän kehittämiseen ja yhtenäistämiseen. Sosiaali- ja terveysministeriön valtionavustushaut avautuvat maanantaina.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut