Lapsenlapsi taivutti pienituloiset isovanhemmat ottamaan lainaa tutuilta ja pelasi rahat – koko kolmikolle 1,5 vuotta ehdollista vankeutta

STT

Oulun käräjäoikeus on tuominnut peliriippuvaisen 33-vuotiaan miehen yhdeksästä yllytyksestä petosrikokseen. Yksi petoksista oli oikeuden mukaan törkeä. Tuomion mukaan mies oli saanut pienituloiset isovanhempansa ottamaan kymmeniä tuhansia euroja lainaa ja rahoittamaan hänen pelaamistaan, vaikka tiesi, ettei näillä ole rahaa. Isovanhemmat lainasivat rahaa tuttaviltaan erilaisilla verukkeilla yhteensä 92  000 euroa, joista 83  000 euroa jäi maksamatta takaisin. Tuttaville he kertoivat, että tarvitsevat rahaa esimerkiksi lääkkeisiin ja sairauskuluihin. Miehen katsottiin yllyttäneen isovanhempia lainaamaan rahaa 61  000 euron osalta.

Peliriippuvaisen miehen isoisä on 81-vuotias ja isoäiti 78-vuotias. Heidän vuositulonsa olivat lainanottovuosina 2012–2016 yhteensä 27  000 euroa. Oikeus katsoi, että isoisän kuukausiansio verojen jälkeen oli 1  200 euroa ja isoäidin 700 euroa.

Syyttäjä katsoi, että mies oli käyttänyt hyväkseen isovanhempien erityistä kiintymystä lapsenlapseensa sekä näiden ikää, terveydentilaa ja henkilökohtaisia olosuhteita.

Isovanhemmat luisuivat maksukyvyttömyyteen

Isoäiti kertoi oikeudessa, että lainat oli tarkoitus maksaa takaisin säännöllisillä eläketuloilla, ja totesi, että pienten lainojen lisääntyessä todellisuus hämärtyi. Hänen mukaansa senioripariskunnan taloudellinen tilanne muuttui todella heikoksi, sillä rahat menivät pääasiassa lapsenlapselle.

Käräjäoikeuden uusimmasta tuomiosta selviää, että 33-vuotias mies on tuomittu aiemminkin isovanhempiensa lompakolla käynnistä. Aiemmassa tuomiossa oli kyse siitä, että mies haki isovanhempien nimissä pienlainoja sähköistä pikavippijärjestelmää käyttämällä.

Isovanhemmat olivat ajautuneet ulosottoon jo vuonna 2011 ja myyneet talonsakin vuonna 2012, mutta iso osa talonmyyntirahoista meni asuntolainan takaisinmaksuun. Oikeuden mukaan he olivat maksukyvyttömiä viimeistään vuoden 2013 alusta lähtien ja samaisena vuonna vippaaminen karkasi täysin käsistä.

Isovanhemmat tuomittiin kahdesta törkeästä petoksesta ja kolmestatoista petoksesta, koska he olivat erehdyttäneet lainanantajia.

Kaikille kolmelle tuomittiin 1,5 vuotta ehdollista vankeutta ja heidät määrättiin korvaamaan petosrikoksilla aiheutetut vahingot. 33-vuotias mies myös määrättiin maksamaan valtiolle 30  000 euroa pelivoittoja rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut