USA:n kieltolaki tuli voimaan sata vuotta sitten, peruttiin 1930-luvulla

USA:ssa voimassa ollut kiletolaki toi muun muassa gangsterielokuvat populaarikulttuuriin. Historialliseen kuvaan on ikuistettu alkoholittomat juhlat. LEHTIKUVA/AFP

STT

Yhdysvalloissa alkoholijuomien myynnin, anniskelun ja kuljetuksen kielto tuli voimaan tasan sata vuotta sitten 17. tammikuuta 1920. Kieltolaki toteutettiin 18. lisäyksenä maan perustuslakiin.

Presidentti Herbert Hooverin "jaloksi kokeiluksi" nimeämä kieltolaki kumottiin lopulta joulukuussa 1933. Syynä oli muun muassa valvonnan vaikeus ja lain kiertämisen myötä lisääntynyt järjestäytynyt rikollisuus. Populaarikulttuuriin kieltolain vuodet tuottivat muun muassa monia gangsterielokuvia.

Vaikka lain kumoamisesta on kulunut jo vuosikymmeniä, sen jäljet ovat edelleen nähtävissä Yhdysvalloissa. Alkoholin käytön säänteleminen siirtyi totaalikiellon jälkeen osavaltioille, jotka saattoivat delegoida päätösvaltaa vieläkin alemmas hallintoportailla. Tämä johti siihen, että Yhdysvalloissa vierekkäisten piirikuntien ja jopa paikkakuntien anniskelulait ja alkoholin oston ikärajoitukset saattavat poiketa toisistaan merkittävästi.

Eri puolilla liittovaltiota on yhä monia "kuivia" kaupunkeja ja piirikuntia, joissa alkoholin myynti ja anniskelu on kiellettyä.

Suomen kieltolaki alkoi ja päättyi vuotta aiemmin kuin Yhdysvalloissa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut