YK vaatii ulkomaalaisten Isis-taistelijoiden lasten palauttamista Syyriasta kotimaihinsa

Syyriassa al-Holin leirillä kuoli viime vuonna yli 500 ihmistä, joista lapsia oli noin 370, kertoo kurdien Punainen Puolikuu. LEHTIKUVA/AFP

STT

YK:n tutkijat vaativat torstaina terrorijärjestö Isisin taistelijoiden lasten palauttamista kotimaihinsa Syyriasta.

Lapset ovat erityisen vaarallisessa asemassa, koska heiltä puuttuvat usein viralliset asiakirjat, sanotaan YK:n asettaman Syyrian ihmisoikeustilanteen tutkimuskomitean raportissa.

–  Tämä vuorostaan vaarantaa lasten oikeuden kansalaisuuteen, vaikeuttaa perheiden yhdistämisprosessia ja saattaa lapset alttiiksi riistolle ja hyväksikäytölle, raportissa todetaan.

YK:n mukaan Syyrian leireillä on noin 28  000 Isis-taistelijoiden lasta ja heistä 20  000 on Irakista. Tuhansia muita uskotaan olevan vankiloissa, joissa teini-ikäisiä pidetään vangittuna yhdessä aikuisten kanssa.

–  Viivyttely näiden lasten ottamisessa pois vankiloista on pöyristyttävää. Se on skandaali, sanoo komitean puheenjohtaja Paulo Pinheiro.

Kurdiviranomaiset: Al-Holin leirillä kuollut yli 500 ihmistä

Syyriassa täyteen ahdetulla al-Holin leirillä kuoli viime vuonna yli 500 ihmistä, joista lapsia oli noin 370, kertoi kurdien Punainen Puolikuu uutistoimisto AFP:lle torstaina.

Aliravitsemus, vastasyntyneiden huono terveydenhuolto ja hypotermia ovat järjestön mukaan yleisiä syitä lasten kuolleisuuteen leirillä.

Koillis-Syyriassa sijaitsevalla al-Holin leirillä on 68  000 ihmistä, jotka ovat riippuvaisia humanitaarisesta avusta etenkin ankarien talvikuukausien aikana.

Kurdiviranomaisten mukaan kolmella leirillä Syyriassa on noin 12  000 Irakin ulkopuolelta tullutta ulkomaalaista. Näiden joukossa on 4  000 naista ja 8  000 lasta. Suurin osa on al-Holin leirillä. Siellä on kolmisenkymmentä suomalaislasta ja 11 suomalaista naista.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut