Pommi-iskusuunnitelmasta Helsingin keskustaan syytetty mies kertoi kuulustelussa kannattavansa kansallissosialismia

Poliiseja turvaamassa Senaatintorin uudenvuodenjuhlaa 31. joulukuuta 2018. LEHTIKUVA / Markku Ulander

STT

Pommi-iskun suunnittelusta Helsingin keskustaan syytetty 22-vuotias mies kertoi poliisille kannattavansa kansallissosialismia. Poliisin mukaan miehen hallusta löytyi kansallissosialistista symboliikkaa ja muun muassa Adolf Hitlerin kuvia.

Poliisi kysyi kuulustelussa mieheltä syytä häneltä löydetyille tavaroille.

–  No, mitä minä voin siitä sanoa. Kannatan kansallissosialismia, mies vastasi kuulustelijalle.

Syyttäjän mukaan miehen tarkoituksena oli valmistaa ja räjäyttää pommi uudenvuodenaattona 2018 väkijoukossa, jossa on paljon ulkomaalaisia ja muslimeja. Asiaa alettiin käsitellä Helsingin käräjäoikeudessa tänään.

Syytetty kiistää syytteen. Kuulustelussa häneltä kysyttiin, haluaisiko hän tehdä väkivaltaa ihmisille tai jollekin ihmisryhmälle. Mies vastasi kieltävästi. Hän kuitenkin myönsi valmistaneensa räjähteen, joka löydettiin hänen hallustaan.

–  lhan vaan jotta voisin räjäyttää sen vaikka metsässä ja muistella lapsuusaikoja, mies sanoi syyksi.

Syyttäjä katsoo, että kyseessä oli koeräjähde ja varsinainen pommi oli tarkoitus valmistaa myöhemmin. Keskusrikospoliisi tutki kotitekoisen räjähteen ja totesi, että se olisi voinut aiheuttaa konkreettisen palovaaran herkästi syttyvälle palomateriaalille ja palovammoja sitä käsitellessä. Varsinaista räjähdystä KRP:n mukaan ei "pommilla" olisi kuitenkaan saanut aikaan.

Puhelimessa ohjeita pommin rakentamiseen

Poliisi kuulusteli myös miestä, joka oli tutustunut syytettyyn rakennustöissä. Todistaja kertoi, että syytetty puhui räjäyttävänsä väkijoukossa nauloja sisältävän sirpalevaikutteisen pommin. Syytetty oli todistajan mukaan kertonut hänelle myös koeräjähteestä.

–  (Epäilty) kertoi 3. lokakuuta 2018, että on rakentanut räjähteen ja tiedänkö paikan missä sitä voisi kokeilla. Sitten hän kertoi, että haluaa rakentaa oikean pommin minkä aikoo räjäyttää uutena vuotena Helsingissä ja paikassa missä on paljon ulkomaalaisia ja muslimeja.

Todistajan mukaan mies sanoi aikovansa laittaa pommiin nauloja ja muita metalliosia.

–  (Epäilty) kertoi, että ottaa nauloja ja osia työmaalta pommia varten. (Epäilty) on purkutyöntekijä rakennustyömaalla. (Epäilty) kertoi, että hänellä on puhelimessa ohjeita pommin rakentamista varten, todistaja sanoi.

22-vuotiaalta mieheltä kysyttiin kuulustelussa todistajan kertomista räjäytyspuheista. Mies sanoi syyksi humalan.

–  En tiedä siitä mitään. Ehkä olen voinut joskus humalassa sanoa tuollaista, mutta vain humalassa, mies sanoi.

Lisäksi mieheltä kysyttiin hänen suhtautumisestaan islaminuskoon.

–  Mitä olen huomannut, että vasemmistolaisessa politiikassa muslimien ja afrikkalaisten ihmisten etuja ajetaan hyvin voimakkaasti, eli valkoisia ihmisiä syrjitään, mies vastasi.

Käteen tatuoitu SS-joukkojen sotilas

Todistajan mukaan mies oli matkustanut kesällä 2018 Latvian Riikaan ja lähettänyt sieltä todistajalle kuvia aseista sekä natsiaiheista kuvamateriaalia. Todistaja kertoi, että mies otti tällöin kyynärvarteensa natsiaiheisen tatuoinnin.

Poliisi kysyi epäillyltä, mitä käteen tatuoitu SS-joukkojen sotilas symboloi.

–  No SS-joukot yrittivät vapauttaa Latvian Neuvostoliiton miehityksestä, hän sanoi.

Todistajan mukaan 22-vuotias mies oli myös puhunut halunneensa lähteä Ukrainaan sotimaan.

Väestötietojen mukaan miehellä ei ole Suomessa osoitetta. Miehen kuulustelujen mukaan hän asui kaverin luona sen jälkeen, kun hänelle tuli riitaa vanhempien kanssa ja vanhemmat heittivät hänet ulos perheen kodista. Käräjäoikeuden mukaan hänellä oli oikeudenkäynnissä venäjän kielen tulkki.

Mies oli lokakuussa 2018 kiinniotettuna tai tutkintavankeudessa viikon ajan, minkä jälkeen hänet päästettiin vapaaksi.

Syyttäjä vaatii miehelle vankeusrangaistusta. Tuomio asiassa annetaan helmikuun loppupuolella.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut