Australiassa saadaan vihdoin kaivattuja sateita – ne voivat kuitenkin luoda lisää ongelmia

Karjaa laiduntamassa, kun maastopalot värjäsivät taivaan oranssiksi Edenissä, Australian Uudessa Etelä-Walesissa tammikuussa 2020. LEHTIKUVA / AFP

STT

Australian itä- ja kaakkoisosissa on vihdoin saatu kauan kaivattuja sateita. Esimerkiksi Uuden Etelä-Walesin maastopaloalueille oli torstaina luvassa 10–15 millimetrin sadekertymiä, kertoi Sydney Morning Herald.

Sateiden tulo herätti australialaisissa suurta riemua, minkä he antoivat näkyä esimerkiksi Twitterissä, kertoo uutiskanava SBS.

Uudessa Etelä-Walesissa asuva maanviljelijä Nick Andrews ajoi rankkasateen kunniaksi partansa, jota oli kasvattanut lähes kaksi vuotta kunnollisen vedentulon odotuksessa.

–  Se oli kunnon kaatosade, koko paikka tulvi, hän kuvaili.

Paikallisen sääviranomaisen mukaan suurimmassa osassa Uutta Etelä-Walesia on odotettavissa sateita, jotka saattavat jatkua maanantaihin asti. Ilmantieteen laitos ennustaa uutiskanava ABC:n mukaan, että sadetta voi paikoin tulla ja torstain ja sunnuntain välillä 30–80 millimetriä.

Ukkosmyrskyjä halki viikon

Sateiden kääntöpuolena on, että vettä voi tulla niin rankasti, että sen vuoksi voi nousta nopeastikin rajuja tulvia. Säätieteilijät varoittavat myös ankarista ukkoskuuroista.

–  Tulemme näkemään ankaria ukkosmyrskyjä halki viikon ja niiden kanssa erittäin rankkoja, lyhyitä kaatosateita, ennustaa paikallinen viranomainen.

Ilmatieteen laitos varoittaa myös siitä, että paloalueilla saattaa sateen joukossa olla esimerkiksi tuhkaa ja maa-aineksia. Myös palojen vaurioittamat puut ovat vaarassa kaatua.

Sateet ja sään viileneminen ovat hyvä uutinen palomiehille, jotka ovat kuukausia taistelleet tuhoisien maastopalojen sammuttamiseksi. Paloissa on kuollut ainakin 28 ihmistä ja tuhansia koteja on tuhoutunut. Palojen arvioidaan tappaneen jopa miljardi eläintä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut