Kiinan kanssa saavutettu kauppasopu ei pidä sisällään kiinalaistuotteille määrättyjen tuontitullien vähentämistä

Yhdysvaltain ja Kiinan ensimmäisen vaiheen kauppasopimuksesta saatiin sopu joulukuussa. LEHTIKUVA/AFP

STT

Yhdysvallat ja Kiina allekirjoittivat keskiviikkona kauppasovun ensimmäisen vaiheen sopimuksen. Sen allekirjoittivat Washingtonissa presidentti Donald Trump ja Kiinan kauppaneuvottelija, varapääministeri Liu He.

–  Tänään otamme merkittävän askeleen Kiinan kanssa, sellaisen, jota ei koskaan aiemmin ole otettu, Trump sanoi ja luonnehti sopimusta "reiluksi ja vastavuoroiseksi".

Myös Liun tilaisuudessa lukema presidentti Xi Jinpingin kirje korosti, että saavutettu diili hyödyttää molempia talousmahteja ja sitä myötä koko maailmaa.

Sopimuksen suurin saavutus liittyy tullivarustelun katkaisemiseen ainakin toistaiseksi. Kiina ja Yhdysvallat ovat säätäneet toisiaan vastaan mittavat tullit kauppasodan aikana.

Trumpin mukaan Yhdysvallat laskee 300 miljardin dollarin arvoisten kiinalaistuotteiden tariffeja hieman, mutta muutoin nykyiset tullit pysyvät voimassa, kunnes lopullinen kauppasopu on saavutettu.

–  Muuten meillä ei ole kortteja, joilla neuvotella, Trump sanoi viitaten toisen vaiheen sopimukseen.

Trumpin mukaan lopullisen, toisen vaiheen sopimuksen neuvottelut aloitetaan nopealla aikataululla.

Kiina kiihdyttää ostojaan

Ensimmäisen vaiheen sopimus velvoittaa Kiinaa muun muassa ostamaan enemmän amerikkalaistuotteita. Kiinan ostot reipastuvat jopa 200 miljardilla dollarilla kahden vuoden aikana. Ostoja kohdennetaan maatalous- ja teollisuustuotteisiin sekä energia- ja rahoitussektoreille.

–  Se melkein tuplaisi Yhdysvaltain viennin Kiinaan viime vuoden heikolta tasolta, Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu sanoo STT:lle.

Lisäksi Kiina on luvannut lisätä kansainvälisten yritysten pääsyä markkinoille, parantaa patenttioikeuksien kunnioittamista ja puuttua teknologian pakkosiirtoihin Kiinan viranomaisille.

–  Tätä samaa sanahelinää on Kiinalta kuultu aika kauan. Tässä vaiheessa on vaikea sanoa, miten ne konkretisoituvat, Koivu sanoo.

Kauppasopua tiiviisti sorvanneen Yhdysvaltain valtiovarainministerin Steven Mnuchinin mukaan lupauksista lipsumisesta voidaan rangaista uusilla tulleilla.

Ei uusia tullisotia ennen vaaleja

Pääekonomisti Koivu arvioi, että Yhdysvallat ei jatka tullinokittelua ennen loppuvuonna järjestettäviä presidentinvaaleja.

–  Trump pääsee esiintymään presidentinvaalikampanjassa diilintekijänä ja ihmisenä, joka sai kauppasovun aikaan Kiinan kanssa.

Jännite kahden maan välillä on Koivun mukaan kaikkea muuta kuin ohi. Yhdysvallat ei edelleen ole yltänyt päätavoitteeseensa, jossa se pääsisi mylläämään strategisen pääkilpailijansa valtiojohtoista taloutta.

–  En ole toiveikas, että aito kakkosvaihe tulee toteutumaan. Erilaisia sopimuksia voidaan tehdä, mutta Kiina on osoittanut olevansa todella tiukka näissä asioissa, Koivu sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut