Ekonomisti: USA:n ja Kiinan kauppasovun allekirjoitus ei enää piristäne maailmanmarkkinoita – seuraavan vaiheen sopimuksen saavuttaminen epävarmaa

Kiina ja Yhdysvallat ovat säätäneet toisiaan vastaan mittavat tullit kauppasodan aikana. Valtaosa tulleista on kuitenkin jäämässä voimaan. LEHTIKUVA / AFP / NICOLAS ASFOURI

STT

Yhdysvaltain ja Kiinan välinen ensimmäisen vaiheen kauppasopimus ei tule suuresti näkymään maailmanmarkkinoilla, arvioi Nordean pääekonomisti Tuuli Koivu. Hänen mukaansa suurin piristysruiske markkinoilla nähtiin jo joulukuussa, kun sovusta ilmoitettiin ja osapuolten välinen tullinokittelu päättyi.

– Jos sopimuksen sisältö ei tarjoa varsinaisia yllätyksiä, en usko, että allekirjoitus markkinoita liikuttaa, Koivu arvioi.

Sopimuksen suurin saavutus liittyy tullivarustelun katkaisemiseen ainakin toistaiseksi. Kiina ja Yhdysvallat ovat säätäneet toisiaan vastaan mittavat tullit kauppasodan aikana. Valtaosa tulleista on kuitenkin jäämässä voimaan, Koivu kertoo.

Osapuolten odotetaan allekirjoittavan sopimus tänään päivällä Yhdysvalloissa. Koivun mukaan sopimuksen sisältöön liittyy jonkin verran epävarmuutta ja on epäselvää, mitä kaikkea siitä julkistetaan. Kiina ei ole etukäteen kommentoinut sopimusta mitenkään, Yhdysvallat jonkin verran.

Kiinan tuonti tuplaantumassa

Sopimuksesta etukäteen kerrottujen tietojen mukaan Kiina on luvannut lisätä tuontia Yhdysvalloista 200 miljardin dollarin arvosta kahden vuoden aikana. Lisäys keskittyisi presidentti Donald Trumpille kotimaan politiikassa tärkeisiin aloihin, kuten maatalouteen, teollisuuteen ja energiaan.

– Se melkein tuplaisi Yhdysvaltain viennin Kiinaan viime vuoden heikolta tasolta, Koivu sanoo.

Lisäksi Kiina on luvannut lisätä kansainvälisten yritysten pääsyä markkinoille esimerkiksi rahoitussektorilla, parantaa patenttioikeuksien kunnioittamista ja puuttua teknologian pakkosiirtoihin Kiinan viranomaisille. Näihin lupauksiin Koivu suhtautuu varauksella.

– Tätä samaa sanahelinää on Kiinalta kuultu aika kauan. Tässä vaiheessa on vaikea sanoa, miten ne konkretisoituvat, hän sanoo.

Pitkän kauppasodan jälkeen syntynyttä sopimusta kutsutaan ensimmäisen vaiheen sopimukseksi. Syy on Koivun mukaan se, että Yhdysvallat ei saavuttanut päätavoitettaan Kiinan valtiojohtoisen talousrakenteen muuttamisesta. Aito kakkosvaiheen sopimus edellyttäisi hänen mukaansa edistystä rakenteellisissa kysymyksissä.

– En ole toiveikas, että aito kakkosvaihe tulee toteutumaan. Erilaisia sopimuksia voidaan tehdä, mutta Kiina on osoittanut olevansa todella tiukka näissä asioissa.

Ei uusia tullisotia ennen vaaleja

Ensimmäisen vaiheen sopimus kuitenkin rauhoittaa tilannetta kahden osapuolen välillä. Koivu arvioi, että Yhdysvallat ei jatka tullinokittelua ennen loppuvuonna järjestettäviä presidentinvaaleja.

– Trump pääsee esiintymään presidentinvaalikampanjassa diilintekijänä ja ihmisenä, joka sai kauppasovun aikaan Kiinan kanssa.

Jännite kahden maan välillä on hänen mukaansa kaikkea muuta kuin ohi. Koivu odottaa, että kiista Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä jatkuisi siitä huolimatta, että presidentti Valkoisessa talossa vaihtuisi. Hänen mukaansa demokraatit ovat kritisoineet lähinnä Trumpin tullipolitiikkaa.

– Kiinan nousuun on Yhdysvalloissa herätty selvästi. Kiina koetaan strategiseksi kilpailijaksi numero yksi.

Koivu odottaa myös, kääntyykö uuden kauppasopimuksen Pohjois-Amerikassa, Japanissa ja nyt Kiinassa solmineen Trumpin huomio seuraavaksi EU:hun.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut