EK: USA:n ja Kiinan sopimus poistaa epävarmuutta – voi heijastua EU:hun investointien piristymisenä

Yhdysvaltain ensimmäisen vaiheen kauppasopimus Kiinan kanssa on yleisesti ottaen myönteinen asia, koska se on ensimmäinen positiivinen askel kauppasodassa kahteen vuoteen, EK:sta arvioidaan. LEHTIKUVA/AFP

STT

Yhdysvaltain ja Kiinan ensimmäisen vaiheen kauppasopimuksessa merkittävintä EU:n kannalta on, että epävarmuus markkinoilla vähenisi liennyttävän askeleen ansiosta, arvioi Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n Brysselin-toimiston johtaja Petri Vuorio.

Hänen mukaansa sillä voi olla vaikutusta investointeihin Euroopassa. Yhdysvaltain ja Kiinan sopimus sisältää kuitenkin 200 miljardin ostot Kiinasta Yhdysvaltoihin, mikä on jostakin pois. Se uhkaa kohdistua EU:hun.

–  Kun Kiina tekee joitakin myönnytyksiä esimerkiksi markkinoille pääsyn esteiden osalta, niin pääseekö EU omissa neuvotteluissaan hyötymään ja avaamaan markkinoita Kiinassa, Vuorio pohtii.

Tällä hetkellä käynnissä ovat neuvottelut EU:n ja Kiinan investointisopimuksesta. Ne on tarkoitus viedä päätökseen tämän vuoden aikana.

–  Onko Kiina valmiimpi tekemään myönnytyksiä myös EU:lle, Vuorio kysyy.

Seuraava kysymys on, suuntaako Yhdysvaltain presidentti Donald Trump seuraavat toimet kauppasodassa EU:hun. Jännitteitä tuovat muun muassa maatalous sekä Ranskan aikomus verottaa yhdysvaltalaisia digialan jättiyrityksiä. Myös kiista Airbusin ja Boeingin valtiontuista velloo edelleen.

Vuorion mukaan lähipäivät ovat erittäin tärkeitä, sillä EU:n tuore kauppakomissaari Phil Hogan vierailee Washingtonissa tunnustelemassa maaperää, missä kiistoissa mennään.

– Riskejä on olemassa, että suhteet menevät pikemmin heikompaan kuin parempaan suuntaan Yhdysvaltain ja EU:n välillä.

Ei puutu kunnolla juurisyihin

Yhdysvaltain ensimmäisen vaiheen kauppasopimus Kiinan kanssa on Vuorion mukaan yleisesti ottaen myönteinen asia, koska se on ensimmäinen positiivinen askel kauppasodassa kahteen vuoteen.

Hänen mukaansa ongelmana on kuitenkin, ettei sopimuksessa puututa kunnolla kauppasodan juurisyihin.

Juurisyitä ovat muun muassa valtion tuet ja teknologian siirto. Niissä ollaan Vuorion mukaan täysin umpikujassa, sillä näkemyserot ovat niin suuria, ettei varsinaiseen sopimukseen voida päästä.

Vuorio arvioi, ettei Trump voi tehdä presidentin vaalien alla heikkoa sopimusta, koska hän joutuisi demokraattien arvostelun kohteeksi. Kiina on puolestaan valmis pitkään kamppailuun.

–  Tämä on melko kosmeettinen ensimmäisen vaiheen sopimus. Kumpikaan osapuoli ei menetä kasvojaan kotikentällä. Trump tarjoaa ratkaisua muun muassa maataloustuottajille tarjoamalla heille Kiinan lisäostoja. Kiina osoittaa kotiyleisölleen ratkovansa tilannetta tekemättä juuri mitään merkittäviä myönnytyksiä, Vuorio sanoo.

Hänen mukaansa tilanne ei ratkea, vaan jännite tulee säilymään. On hyvin epävarmaa, syntyykö toisen tai kolmannen vaiheen sopimusta.

Sopu saavutettiin joulukuussa

Yhdysvaltain ja Kiinan ensimmäisen vaiheen kauppasopimuksesta saatiin sopu joulukuussa. Sen mukaan Kiinan on määrä ostaa merkittäviä määriä amerikkalaistuotteita, muun muassa teollisuus- ja maataloustuotteita.

Yhdysvallat vuorostaan jätti nostamatta kaavailemiaan loppuvuoden rangaistustulleja kiinalaistuotteille. Kiinan puolesta sopimuksen allekirjoittaa kauppaneuvottelija Liu He.

Vuorio huomauttaa, että voimaan jäivät 25 prosentin tullit 250 miljardin dollarin (noin 225 miljardin euron) arvoiselle tuonnille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.