Filippiineillä aktivoitunut tulivuori ajanut jo 20  000 ihmistä kodeistaan – Suomalainen asiantuntija: Jos vanha kraatteri purkautuu, se voi aiheuttaa vulkaanisen tsunamin

65 kilometrin päässä pääkaupungista Manilasta sijaitseva Taal-tulivuori aktivoitui viikonloppuna. LEHTIKUVA/AFP

STT

Filippiineillä ainakin 20  000 ihmistä on hakenut suojaa evakuointikeskuksista tulivuoren syöstyä ilmaan tuhkaa ja laavaa. 65 kilometrin päässä pääkaupungista Manilasta sijaitseva Taal-tulivuori aktivoitui viikonloppuna.

Vuoren pohjoisseinämälle avautuneista uusista railoista on roiskunut punahehkuista laavaa jopa 500 metrin korkeuteen. Alueella on havaittu myös useita maanjäristyksiä.

–  Nukkuminen ei enää onnistunut, koska joka kerta, kun suljin silmäni, talo alkoi heilua. Kukaan meistä ei saanut unta, joten valmistauduimme vain lähtöön, kertoo kotoaan paennut Lia Monteverde AFP:lle.

Maan ilmailuviranomaiset ovat keskeyttäneet lennot Manilan kansainväliselle lentokentälle tuhkan vuoksi, ja jo yli 200 lentoa on peruttu. Alueen koulut ja virastot sekä Filippiinien pörssi pitävät tänään ovensa kiinni, ja viranomaiset ovat nostaneet valmiustasonsa toiseksi korkeimmalle tasolle.

Laava on todiste sisusten liikkeestä

Hengityssuojaimet ovat loppuneet kaupoista sen jälkeen, kun terveysviranomaiset suosittelivat niitä hienojakoiselta tuhkalta suojautumiseen.

Taal-tulivuoren pelätään purkautuvan räjähdysmäisesti. Hallituksen seismologien mukaan magmaa eli sulaa kiviainesta liikkuu maan sisällä kohti Taalin kraatteria.

Filippiinien tulivuoriopin ja seismologian instituutin Phivolcsin johtaja Renato Solidum kertoo, että maan pinnalle tullut laava on todiste siitä, että tulivuoren sisukset ovat liikkeessä, mutta selvyyttä ei vielä ole siitä, jatkuuko se. Solidumin mukaan Taal purkautui edellisen kerran vuonna 1977.

Kaksi vuotta sitten Mayon-vuoresta purkautui miljoonia tonneja tuhkaa, kiviä ja laavaa, ja kymmenettuhannet ihmiset joutuivat pakenemaan kodeistaan. Viime vuosien suurin räjähdys Filippiineillä oli Pinatubo-vuoren purkaus vuonna 1991, joka tappoi yli 800 ihmistä.

Taal-tulivuoren lähistöllä on ollut jo satakunta maanjäristystä

Filippiineillä Taal-tulivuoren lähistöllä on tähän mennessä ollut jo yli sata maanjäristystä, mutta niistä ei ole ainakaan vielä tehty havaintoja Suomessa. Maanjäristysten on myös ennustettu jatkuvan.

–  Maanjäristykset ovat olleet voimakkuudeltaan 2,0–4,5, jolloin ne jäävät maapallon laajuisen havaintokynnyksen alle. Yleensä nämä vulkaaniseen toimintaan liittyvät järistykset jäävät alle meidän havaintokynnyksemme, kertoo seismologi Marja Uski Seismologisesta instituutista.

Maanjäristykset ovat Uskin mukaan tulivuorenpurkauksen sivutuotteita. Tulivuorenpurkaus syntyy, kun sen alapuolella olevassa säiliössä oleva sula kivimassa eli magma lähtee liikkeelle.

–  Kun magma nousee ylöspäin, syntyy maanjäristyksiäkin.

Vanha kraatteri järven keskellä

Taal-tulivuoren vanha kraatteri sijaitsee niin sanotun kalderajärven keskellä. Kulhon muotoinen kaldera syntyy tulivuoren romahtamisesta, ja usein niihin muodostuu kalderajärvi.

–  Jos vanha kraatteri purkautuu, se voi aiheuttaa vulkaanisen purkauksen aiheuttaman tsunamin kalderajärvessä. Tällöin alas järveen tulee sellainen määrä tavaraa, että voi syntyä vulkaaninen tsunami.

Vielä tsunamia ei ole syntynyt, mutta sen mahdollisuudesta on Uskin mukaan kuitenkin varoitettu.

Vaarana on Uskin mukaan myös se, että syntyy uusi purkausaukko. Maanjäristykset ovat nyt keskittyneet vanhasta kraatterista lounaaseen, kalderajärven ja Etelä-Kiinan meren väliselle mannerkaistaleelle.

Uskin mukaan tulivuoren vaara-alue on noin 14 kilometrin säteellä vanhasta kalderasta laskettuna. Tällä alueella on noin 450  000 asukasta.

Satelliittikuvien mukaan tulivuoren pölläyttämä tuhkapilvi oli maanantaina aamupäivällä Filippiinien pohjoisen saaren itäpuolella.

–  Tuhkapilvi oli noin 11 kilometrin korkeudessa, kertoo päivystävä meteorologi Juha Tuomala Ilmatieteen laitokselta.

Tuhkapilven on ennustettu leviävän ilmavirtausten mukana koilliseen merelle päin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.