Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi: Tukholman keskustan räjähdyksessä ei viitteitä terrorismista – räjähdys oli suurimpia, joita Tukholman läänissä on tapahtunut

Tukholman keskustassa yöllä tapahtuneesta räjähdyksestä ei ole löydetty viitteitä terrorismista, kertoo poliisipäällikkö Erik Widstrand.

–  Tämä on yksi voimakkaimmista räjähdyksistä, joita läänissämme on tapahtunut, Widstrand sanoi tiedotustilaisuudessa iltapäivällä.

Tukholman poliisi tutkii tapausta yhdessä suojelupoliisi Säpon ja jengiväkivaltaa suitsimaan perustetun poliisin erikoisoperaatio Rimfrostin kanssa. Widstrandin mukaan yhteistyö on rutiinia tällaisissa vakavissa rikoksissa.

Yhteistyötä tehdään myös Uppsalan poliisin kanssa. Uppsalassakin tapahtui räjähdys samana yönä.

Tukholman räjähdys tapahtui keskustassa Östermalmin kaupunginosassa Gyllenstiernsgatanilla sijaitsevan kerrostalon luona yhdeltä yöllä eli kahdelta Suomen aikaa. Räjähdys vaurioitti taloa pahoin.

–  Uskoaksemme räjähdys tapahtui talon sisällä tai sen lähellä, mutta emme vielä tiedä tarkkaa räjähdyspaikkaa. Läheisissä autoissa on vaurioita, mutta räjähdys tuskin tapahtui niissä, kertoi Mats Eriksson Tukholman poliisista aamulla.

Tukholman poliisin tietoon ei ole toistaiseksi tullut, että kukaan olisi loukkaantunut. Paikalle tuli useita poliisipartioita ja palomiehiä.

Kerrostalo vaurioitui pahasti räjähdyksessä varsinkin ensimmäisen kerroksen ja rappukäytävän osalta, ja talon asukkaat evakuoitiin läheiseen koulurakennukseen. Myös lähitaloista rikkoutui useita ikkunoita. Yksi auto tuhoutui täysin, ja katu täyttyi lasinsirpaleista ja autonosista.

Naapuri luuli ukkoseksi

Naapuritalon asukas kertoo heränneensä valtavaan räjähdykseen, joka helisteli ikkunoita, mutta arvelleensa, että kyseessä olisi voimakas ukkonen. Sitten hän näki parvekkeeltaan räjähdyksen aiheuttamat tuhot kadulla.

–  Paloautoja tuli kadulle, samoin paljon poliisiautoja ja ambulansseja. Kadulla lojui suuri metallilevy, joka olisi voinut olla ovi tai auton katto. Katuvalo sai lasinsirpaleet kiiltämään, asukas kertoo.

Räjähdys hermostutti häntä erityisen paljon, koska samassa rakennuksessa on myös koulu.

–  Jos räjähdys olisi tapahtunut pari tuntia myöhemmin, se olisi ollut täydellinen katastrofi.

Uutistoimisto TT:n valokuvaaja Anders Wiklund heräsi räjähdykseen, vaikka asuu reilun puolentoista kilometrin päässä.

–  Se oli valtava pamaus, joka kuului ympäri Tukholmaa, hän sanoo.

Uppsalassakaan ei loukkaantuneita

Uppsalassa tapahtui voimakas räjähdys neljän aikoihin aamulla Suomen aikaa. SVT:n mukaan räjähdys sattui ravintolan ulkopuolella kaupungin keskustassa.

–  Saimme ilmoituksia kovasta pamahduksesta, joka kuultiin eri puolilla Uppsalan keskustaa. Olemme löytäneet räjähdyspaikan, ja siellä on nyt useita poliiseja, kertoi Fabian Hamnqvist poliisista TT:lle aamulla.

Kenenkään ei tiedetä loukkaantuneen, mutta rakennus ja läheiset autot vaurioituivat. Poliisi on eristänyt alueen ja tutkii räjähdyspaikkaa.

Uppsala sijaitsee noin 70 kilometriä Tukholmasta pohjoiseen. Hamnqvistin mukaan Uppsalan ja Tukholman räjähdyksillä ei tiedetä olevan yhteyttä toisiinsa.