Ennätyksellisen laaja maastopalo on saatu hallintaan Kaakkois-Australiassa – palot saattavat tehdä koaloista erittäin uhanalaisen lajin

Australian hallitus kertoi suuntaavansa alustavan 50 miljoonan Australian dollarin summan villieläinten ja luonnon toipumisen edistämiseen. LEHTIKUVA/AFP

STT

Australian Uudessa Etelä-Walesissa kansallispuistossa riehunut suurmetsäpalo on saatu hallintaan, paikallinen palokunta kertoo. Johtavan palopäällikön mukaan palaminen jatkuu pienellä alueella, mutta sen rajaaminen näyttää lupaavalta.

Palo on riehunut liki kolme kuukautta Gosper Mountain -alueella noin sata kilometriä Sydneystä luoteeseen. Se levisi yhteensä 800  000 hehtaarin alueelle. Vertailukohtana Suomen kaikki viljapellot ovat alaltaan yhteensä vain hieman suuremmat, eli noin miljoona hehtaaria Luonnonvarakeskuksen mukaan.

Sydney Morning Herald -lehden mukaan kyse on Australian historian suurimmasta yhdestä pisteestä käynnistyneestä maastopalosta.

–  Jotkin ruohikkopalot ovat olleet laajempia, mutta tämä on selvästi suurin metsäpalo Australian historiassa, kertoo lehdelle maastopalojen riskinarviointikeskuksen johtaja Ross Bradstock Wollongongin yliopistosta.

Paikallisen ilmatieteen laitoksen mukaan joillakin paloalueilla voisi viikolla tulla jopa 50 millimetriä kaivattua sadetta pitkittyneen kuivuuden jälkeen.

–  Se olisi kaikki joulu-, syntymäpäivä-, kihlajais-, vuosi-, hää- ja valmistujaislahjamme yhdistettynä. Pidämme sormet ristissä, palokunta tiedotti.

Kymmenet muut tulipalot jatkavat yhä palamistaan. Ilmaston lämpeneminen on pahentanut kuivuutta ja tehnyt olosuhteista poikkeuksellisen otollisia maastopaloille.

Pääministeriin tyytymättömiä lähes 60 prosenttia

Australian pääministeri Scott Morrison on hoitanut kriisiä huonosti kansalaisten mielestä, kertoo maanantaina julkaistu mielipidekysely. Morrisonin suosio romahti, ja 59 prosenttia äänestäjistä on tyytymättömiä hänen toimintaansa. Vain 37 prosenttia vastaajista oli tyytyväinen häneen. Vielä toukokuussa konservatiivipuolueen Morrison sai yllätysvoiton parlamenttivaaleissa.

Morrisonia on kritisoitu Havaijin-lomalle lähtemisestä joulukuussa, tahdittomista ja harhaanjohtavista lausunnoista ja siitä, että hän on pakottanut vihaisia palojen uhreja kättelemään kanssaan.

Hän on myös useita kertoja sanonut, että Australia tekee enemmän kuin osansa päästövähennysten suhteen. Väitteet johtivat laajoihin mielenosoituksiin.

Vastareaktion säikäyttämänä Morrison on käskenyt maan puolustusvoimia auttamaan palojen sammuttamisessa, luvannut miljardeja dollareita jälleenrakennukseen, nostanut palomiesten palkkoja ja pohtinut lisätoimia päästöjen vähentämiseksi.

Koalapopulaatio on pienentynyt palojen takia

Australian paloissa pahasti kärsineet koalat saattavat päätyä erittäin uhanalaisten lajien listalle. Australian ympäristöministerin Sussan Leyn mukaan jo ennestään osin uhanalainen koalapopulaatio on pienentynyt palojen seurauksena niin paljon, että edessä saattaa olla paikallisia uhanalaisuusluokituksen muutoksia, kertoo Sydney Morning Herald.

Australian hallitus kertoi suuntaavansa alustavan 50 miljoonan Australian dollarin summan villieläinten ja luonnon toipumisen edistämiseen. Palaneille alueille jääneillä eläimille on jo esimerkiksi pudotettu ruokaa. Ministerin mukaan pitkän linjan suojelutavoitteisiin kuuluu esimerkiksi tuhoutuneiden alueiden kartoitus ja säästyneiden eläinten suojelu pedoilta.

Tutkijat arvioivat paloissa kuolleiden eläinten määrän nousevan pahimmillaan jopa yli miljardiin, kertoo New Zealand Herald.

Ennen paloja koaloita arvioitiin olevan 43 000-80 000 yksilöä

Koaloiden ahdinko on poikinut jopa ajatuksen niiden siirtämisestä turvaan naapurivaltio Uuteen-Seelantiin, kertovat useat mediat. Nettivetoomus on kerännyt ihmisiltä jo tuhansia allekirjoituksia. Koala ei ole Uudessa-Seelannissa luonnostaan esiintyvä laji.

Aloitteen alkuun panneen Koala Relocation Societyn mukaan koaloita uhkaa Australiassa tuho, mutta ne voisivat kukoistaa Uuden-Seelannin istutetuissa eukalyptusmetsissä. Aloitteen mukaan koaloista ei olisi haittaa maan ekosysteemille, sillä ne todennäköisesti pysyisivät ruokavalioonsa kuuluvien eukalyptuspuiden äärellä.

Uutistoimisto AFP:n mukaan ehdotus ei kuitenkaan saa vastakaikua Uuden-Seelannin päättäjiltä. Pääministeri Jacinda Ardernin tiedottaja sanoi paikallisen tv-yhtiön haastattelussa, että maa keskittyy auttamaan Australiaa saamaan palot hallintaan, jotta koalat voivat jäädä luontaiseen elinympäristöönsä.

Ennen kuukausia jatkuneita valtavia maastopaloja Australian koalapopulaation on arvioitu eri lähteiden mukaan olleen noin 43  000–80  000 yksilöä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut