Havainto jäällä käynnisti yli kolmen tunnin etsinnät – helikopteri, hydrokopteri ja poliisit jäljittivät valon syytä Kuopiossa

Pelastuslaitos pääsee heikkojen jäiden alueelle hydrokopterilla. Asta Tenhunen

Asta Tenhunen

Palomiehet hydrokopterilla, lääkärihelikopteri ja useat poliisit etsivät mahdollisesti pulassa olevia mopoilijoita Kuopion Kallavedellä perjantai-iltana, kunnes jäältä löytyikin retkiluistelijoiden jäljet.

Palomestari Antti Korhonen Pohjois-Savon pelastuslaitokselta sanoo, että otsalamppujen kanssa Kallavedellä käyneet retkiluistelijat johtivat ilmeisesti väärään hälytykseen.

Sivullinen ohikulkija oli nähnyt Kuopion Kettulanlahdessa perjantai-iltana kello 18:n jälkeen, kun kahdet valot menivät Kelloniemen päästä jäälle, mutta katosivat yllättäen näkyvistä.

Hän epäili kahden mopoilijan ajaneen Kallaveden jäälle ja joutuneen siellä pulaan.

Pelastuslaitos käynnisti etsinnät Kelloniemessä. Myös lääkärihelikopteri lensi Kelloselän yli ja tutki alueen kerran heti etsinnän alussa ja toisen kerran tultuaan illalla takaisin Nilsiän vakavan liikenneonnettomuuden kolaripaikalta.

Palomiehet laskivat jäälle hydrokopterin, jolla he pääsivät ajamaan jääaluetta läpi ympäri Kelloselkää ja lähirantoja.

Polisiit pyysivät julkisuudessa havaintoja, jos joku tietää, onko mopoilijoita kateissa ja käynyt illalla jäällä.

Illalla kello 20:n jälkeen palomiehet löysivät paikalta kuitenkin vain retkiluistelijoiden jäljet, mutta ei merkkiäkään mopoilijoista eikä jäästä reikää, johon olisi pudottu.

Viranomaisten mukaan on todennäköisestä, että kahdella luistelijalla oli ollut otsalamput, joiden valokeila oli heidän suunnan muutoksen yhteydessä kadonnut sivullisten näkyvistä ja johtanut väärään hälytykseen.

Etsinnät voitiin keskeyttää ennen iltayhdeksää, kun palomiehet ja poliisit totesivat, ettei alueella ole mopojen jälkiä eikä tiedossa, että mopoilijoita olisi kateissakaan.

Kuopion Kelloniemen ympärillä on vaihteleva jäätilanne. Paikoin jäätä on kertynyt jo luistelijoille sopivasti, mutta esimerkiksi Kallansilloilla, Ranta-Toivalassa ja syväväylällä on paikoin sulaa. Osa retkiluistelijoista ottaa kuitenkin tahallaan riskejä ja käy heikoilla jäillä. Asia on ollut Kuopiossa riesa viime vuosina, kun esimerkiksi osa lapsista seuraa välillä aikuisten jälkien perässä jäälle ymmärtämättä riskiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.