Laivaväylien vieressä nähty kävelijöitä ja kalastajia – alusten miehistöt huolissaan vaarasta

Varkaudessa Puurtilan sillan luona näytti keskiviikkona tältä. Sirpa Ylönen

Asta Tenhunen

Rahtilaivojen miehistöt ja luotsit ovat huolissaan heikoilla jäillä laivaväylien vierellä liikkuneista ihmisistä Savossa.

Syväväylillä on vielä laivaliikennettä todennäköisesti tammikuun loppuun asti, ja siksi laivaväylät on murrettu auki jäästä siellä, minne jäätä on edes vielä ehtinyt muodostua.

Laivojen miehistöjen mukaan he ovat nähneet ohuilla jäillä aivan laivaväylien vieressä kävelijöitä, luistelijoita ja kalastajia, vaikka laivat ovat ajaneet vierestä.

Jäät ovat vielä Savon isoilla järvillä ylipäätään heikot, mutta etenkin laivaväylien luona heikkojen jäiden alue ulottuu itse laivaväylää laajemmalle.

– Kun alukset kulkevat ohi, on suuri vaara, että alusten peräaallot rikkovat jäätä silloin isommalta alueella. Liikkuminen avattujen uomien reunalla on vaarallista, merenkulun asiantuntija Jukka Väisänen Väylävirastosta sanoo.

Savon laivaliikenne syväväylällä ulottuu Etelä-Savosta Varkauden kautta Kuopion Kumpusaareen, Sorsasaloon ja Siilinjärvelle. Esimerkiksi torstaina iso rahtialus kävi Siilinjärvellä Yaralla.

– Huolestuneet alusten miehistöt ja luotsit ovat havainneet kalanpyydyksiä aivan syväväylien vieressä sekä ihmisiä kokemassa pyydyksiään aivan väylän vieressä silloin, kun laiva kulkee ohi, Väisänen kertoo.

Pohjois-Savon ely-keskuksen mukaan jäätilanne Savon järvillä on vielä arvaamaton ja huono. Vielä viime viikolla Iisvedellä Suonenjoella oli pystytty mittamaan jo 16 senttiä jäätä, mutta muille Pohjois-Savon virallisille mittauspaikoille ei ollut edes päästy, kun jäätä oli niin vähän.

Pakkaspäivät ja -yöt muuttavat tilannetta, mutta säät ovat vaihdelleet ja suojakelillä jäälle on kertynyt myös vettä ja sohjoa.

Vaikka lammilla ja matalissa järvissä voi olla paikoin hyvin jäätä, isoilla järvillä jäätä ei ole ehtinyt kertyä vielä monena päivänä. Silti esimerkiksi Etelä-Kallavedellä on nähty pilkkijöitä paikoissa, joissa järvi oli lainehtinut vapaana edellispäivänä.

Pohjois- ja Etelä-Savossa on silti ollut vain vähän pelastustehtäviä heikoille jäille. Palomiehet ovat kuitenkin viime päivinä auttaneet joitakin jäihin pudonneita kauriita ja koiria ylös rannalle.

Aiheeseen liittyvää

  1. Jänis teki koiralle ovelan tempun – pintapelastajat joutuivat pelastustöihin
    9.1.2020 22:42

Kommentoi

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Mainos: K-Citymarket Päiväranta ja K-Citymarket Kolmisoppi

Anna ajallesi arvoa - kaikki ostokset yhdellä kertaa Kuopion K-Citymarketeista. Kaupungin laajimmat valikoimat valitaan huolella ja ammattitaidolla

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut