Australiassa annettiin uusia evakuointimääräyksiä

Monet eläinlajit kuten koalat ja kengurut ovat kärsineet Australian paloista ja kuivuudesta. LEHTIKUVA/AFP

STT

Australian viranomaiset ovat keskiviikkona antaneet uusia evakuointimääräyksiä, koska maastopalojen ennakoidaan kiihtyvän loppuviikon lähestyessä. Palot ovat tuhonneet laajoja alueita ja levittäneet savupilviä aina Brasiliaan asti.

–  Lähtekää, ja lähtekää ajoissa, sanoi Victorian osavaltion poliisiministeri Lisa Neville evakuoitavien alueiden asukkaille.

–  Kaikki varoituksemme tähtäävät henkien pelastamiseen, ja tänään pyydän ihmisiä kuuntelemaan viestejämme.

Maastopalot ovat saaneet lisävauhtia ankarasta kuivuudesta, joka on pidentänyt Australian jokavuotista maastopalokautta.

Syyskuun jälkeen Australiassa on palanut yli 2  000 asuintaloa ja palot ovat levinneet yli 80 000 neliökilometrin alueelle.

Paloista lähtenyttä savua on havaittu yli 12  000 kilometrin päässä, aina Brasiliassa ja Argentiinassa asti, ilmoittivat maiden sääviranomaiset.

Muutaman päivän kestänyt viileämpi sää ja sateet maan itäosassa eivät ole taltuttaneet paloja, ja sään odotetaan lämpenevän pian uudelleen. Maastopalokauden odotetaan kestävän vielä useiden kuukausien ajan.

Janoisia kameleita ammutaan

Maan luoteisosassa jopa noin 10  000 kamelia saatetaan joutua ampumaan kuivuuden takia, kertoo CNN. Paikalliset asukkaat ovat valittaneet kamelien juovan alueen vesivarat loppuun.

Alueen väestö koostuu pääasiassa aboriginaaliyhteisöistä. Aboriginaalijohtajat antoivat luvan kaataa kameleita viiden päivän ajan. Paikallishallinnon mukaan suuret vettä etsivät kameliryhmät uhkaavat alueen asukkaiden vähäisiä vesivaroja.

Australian aavikkoisiin sisäosiin tuotiin kameleita 1800-luvulla auttamaan kuljetuksessa ja rakennustöissä. Autojen yleistyttyä kameleita päästettiin luontoon, ja näin Australiaan syntyi suuri villikamelikanta. Kameleita uskotaan olevan maassa noin miljoona.

Etelä-Australia on monen muun Australian alueen tavoin kärsinyt viime kuukausina pahasta kuivuudesta. Etelä-Australiassa on ollut myös tuhoisia maastopaloja, joskaan ei siinä laajuudessa kuin naapuriosavaltioissa Uudessa Etelä-Walesissa ja Victoriassa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut