Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuikka jäi pulaan jäätyneelle järvelle – todennäköisesti sama lintu pelastettiin aiemmin juksaamalla

Rautalammilla yritettiin uudenvuoden aattona harvinaista pelastusoperaatiota, jonka kohteena oli jääpeitteen yllättämä kuikka. Kaiken lisäksi on mahdollista, että lintu on sama, joka pelastettiin jo yhden kerran joulukuussa Hankavedestä.

Kuikka tarvitsee sulaa vettä lentoon päästäkseen, mutta lintu on jäänyt jäätyneelle Äijävedelle.

– Järvi on jäätynyt läpeensä, eikä kuikka pääse siivilleen, ylipalomies Jukka Korhonen Pohjois-Savon pelastuslaitoksen Rautalammin paloasemalta kertoo.

– Siinä ei kuikan tossu pidä. Se tarvitsee veden pinnalta 50–150 metrin matkan kiihdytykseen, että se pääse lentoon. Kun on peilikirkas jää, se tossu lyö tyhjää, eikä se pääse lentoon, Korhonen kuvailee.

Korhonen ja kaksi muuta pelastajaa yrittivät ottaa kuikkaa kiinni jään päältä, mutta lintu oli pyrähdyksissään nopeampi.

Tarkoituksena oli siirtää lintu sulaan veteen Konnekoskeen.

Pelastajat antoivat periksi tunnin jälkeen. He liikkuvat jalan heikoilla jäillä pintapelastusvarustuksessa.

Korhonen epäilee, että kyseessä saattaa olla sama kuikka, joka jo kerran joulukuussa käytiin pelastamassa pienestä 2,5 metrin sulasta Hankavedestä ja kuljetettiin Tyyrinvirtaan.

– Siinä se ui ympyrää. Silloin saimme sen kiinni juksaamalla.

– Se on todennäköisesti sama lintu, joka on tullut Tyyrinvirrasta Rapalansalmeen Äijäveteen. Kun järvi jäätyi, se ei pääse lentoon liukkaalta jäältä.

Korhosen mukaan on mahdollista, että kuikka jäi kavereistaan jälkeen siksi, että sulkasato pitkittyi tai sitten linnulla on joku muuton estävä vaiva.

Kuikan tukalaa tilannetta on seurannut lintuharrastaja Esko Vesanen.

Kuikan kimpussa käyvät häiriköimässä muun muassa varikset.

Korhonen arvelee, että pelastusoperaatio saatetaan uusia, jos kuikka menee huonoon kuntoon.

– Voisimme ehkä virittää verkon jäälle ja ajaa sen verkkoon, mutta se on heikoilla jäillä riskihomma, ylipalomies Korhonen suunnittelee.

– Toinen vaihtoehto olisi, että kuikka ymmärtäisi kävellä niin pitkälti jäätä, että se tulisi lahden sulaan, jonne on 500 metriä. Siellä se pärjäisi.