Yli neljännesmiljoona australialaista vaatii Sydneyn uudenvuoden ilotulitusten perumista

Ilotulitusten kieltämistä vaativan aloitteen mukaan viime vuonna ilotulituksiin käytettiin lähes kuusi miljoonaa Australian dollaria eli vähän yli kolme ja puoli miljoonaa euroa. LEHTIKUVA/AFP

STT

Yli 260  000 ihmistä on vaatinut Sydneyn ikonisten uudenvuoden ilotulitusten perumista, uutisoi BBC. Heidän mielestään ilotulituksiin osoitetut varat tulisi käyttää kaupunkia uhkaavien palojen taltuttamiseen.

Näytöksen perumista perustellaan myös sillä, että se voi traumatisoida ihmisiä, jotka ovat joutuneet kestämään maastopalojen savuja, media kirjoittaa.

Sydneyn ylipormestari Clover Mooren mukaan ilotulitusta ei peruta ja lähes koko tämän vuoden ilotulitusbudjetti on jo käytetty. Näytöksen suunnittelu alkaa yleensä 15 kuukautta aikaisemmin.

–  Emme voi perua ilotulitusta ja jos voisimme, siitä ei olisi paljoakaan käytännön hyötyä, Moore kirjoitti vastauksessaan adressin verkkosivuille.

Aloitteen mukaan viime vuonna ilotulituksiin käytettiin noin 5,8 miljoonaa Australian dollaria eli noin 3,6 miljoonaa euroa.

Perumista vaativien määrä voi vielä nousta, sillä aloite on yhä allekirjoitettavissa internetissä. Allekirjoittaneiden vaatimus koskee maan suurimman kaupungin lisäksi kaikkia maan osavaltioita, ja se on osoitettu Mooren lisäksi maan pääministeri Scott Morrisonille.

Maanantaina alkaa tulentekokielto

Sydney sijaitsee Uuden Etelä-Walesin osavaltiossa, jossa tulee maanantaina voimaan täysi tulentekokielto, Australian yleisradioyhtiö ABC kirjoittaa. Kieltopäätöstä ei ole vielä tehty lopulle viikosta.

Osavaltion johtava palopäällikkö Shane Fitzsimmons ei ole sulkenut pois ilotulituksen perumista viime hetkellä.

ABC:n mukaan Fitzsimmonsilta kysyttiin perumisen kustannuksista.

–  Jos päätän, että se on liian vaarallista, tämä ei kosketa minua, päällikkö vastasi.

Osavaltion pääministeri Gladys Berejiklianin mukaan ilotulitus järjestetään, jos turvallisuustilanne sen sallii.

Australiassa kuukausia jatkuneet maastopalot ovat kirvoittaneet kritiikkiä muun muassa maan ilmastotoimista. Morrisonin keskustaoikeistolainen hallitus on seisonut tiukasti maan hiilisektorin takana. Pääministeri on vakuuttanut Australian pitävän kiinni aiemmin sovituista päästötavoitteista mutta on torjunut vaatimukset uusista leikkauksista.

Morrison sai viime viikolla osakseen kovaa arvostelua lähdettyään lomailemaan Havaijille maastopalotilanteen pahentuessa. Pääministeri taipui lopulta keskeyttämään lomansa ja palasi Australiaan, jossa hän on esimerkiksi tavannut maastopaloja sammuttavia palomiehiä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut