Yksi Thaimaan luolaoperaatiossa mukana olleista pelastajista kuoli pelastustöissä saamaansa verenmyrkytykseen

12 jalkapalloilijapoikaa sekä heidän valmentajansa juuttuivat viime vuoden kesäkuussa Tham Luangin luolaan Pohjois-Thaimaassa. LEHTIKUVA/AFP

STT

Yksi thaimaalaisen juniorijalkapallojoukkueen luolapelastajista on kuollut pelastusoperaation aikana saamaansa verenmyrkytykseen. Thaimaan laivaston erikoisjoukkoihin kuulunut mies sai pelastusoperaation aikana infektion. Hän oli ollut jo pitkään sairaalahoidossa. Hänen tilansa heikkeni ja hän kuoli perjantaina, kertoi Thaimaan laivasto.

12 jalkapalloilijapoikaa sekä heidän valmentajansa juuttuivat viime vuoden kesäkuussa Tham Luangin luolaan Pohjois-Thaimaassa, kun rankkasateet tukkivat ulospääsyn luolasta. Heidät saatiin pelastettua yli kaksi viikkoa kestäneen pelastusoperaation jälkeen.

Viranomaisten mukaan verenmyrkytykseen kuollut pelastaja haudattiin perjantaina kotiprovinssissaan Satunissa.

Vedenalainen reitti oli ammattisukeltajillekin vaikea

Viimevuotiseen pelastusoperaatioon osallistui valtavasti ihmisiä. Sadan pelastussukeltajan joukossa oli mukana myös suomalainen Mikko Paasi.

Pelastustöiden aikana kuoli Thaimaan laivaston erikoisjoukkojen entinen sukeltaja. Hän oli kuljettanut luolassa happipulloja ja oli matkalla ulos luolastosta, kun häneltä loppui happi ja hän menetti tajuntansa. Hänen kunniakseen pystytettiin patsas luolan suulle.

11–16-vuotiaista pojista koostunut jalkapallojoukkue ja heidän valmentajansa vierailivat Tham Luangin luolassa 23. kesäkuuta sadesäällä jalkapalloharjoitusten jälkeen. Sateiden aiheuttama tulvinta yllätti joukkueen ja peitti luolan sisäänpääsyn vedellä. Tulvavesien nousu pakotti joukkueen vetäytymään syvemmälle luolaan, josta pelastajat löysivät heidät yhdeksän vuorokautta myöhemmin.

Bangkok Postin mukaan joukkue selviytyi ensimmäisten yhdeksän päivän ajan vedellä, jota tippui luolan kivistä.

Pelastettavat olivat yli neljän kilometrin päässä luolan uloskäynnistä, ja vedenalainen reitti oli vaikea jopa kokeneille ammattisukeltajille. Pojat tuotiin veden täyttämien kammioiden läpi nukutettuina ja hengityslaitteisiin puettuina.

Luolan edusta avattiin vierailijoille loppuvuodesta

Vehreässä Chiang Rain maakunnassa sijaitseva luola oli pitkään suljettuna, mutta sen edustalle alettiin jälleen loka-marraskuun vaihteessa päästää turisteja. Ensimmäisenä päivänä vierailijoita oli noin 2  000.

Marraskuussa kerrottiin, että vierailijoille on avoinna toistaiseksi vasta luolan suuaukko, mutta viranomaiset ovat suunnitelleet ihmisten päästämistä myös luolan sisäpuolelle, kunhan sen turvallisuus on pystytty varmistamaan.

Tham Luangin luolassa on edelleen jäänteitä massiivisesta pelastusoperaatiosta, kuten puhelinlinjoja, vesiletkuja ja vaijereita. Nämä jäävät luolan sisään muistuttamaan turisteja tapahtuneesta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut