Pohjois-Korean Kim uhkaa "joululahjalla" – Kiina keskustelee pohjoisen ydinuhasta naapurimaiden johtajien kanssa

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un on puhunut "joululahjasta", jonka pelätään tarkoittavan ohjustestiä. LEHTIKUVA / AFP

STT

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong Un on uhannut antavansa "joululahjan", jonka pelätään lisäävän kansainvälisiä jännitteitä maan ydinaseohjelman vuoksi.

Analyytikot ja yhdysvaltalaisviranomaiset uskovat määrittelemättömän uhkauksen tarkoittavan ohjustestiä, jonka Pohjois-Korea tekee, mikäli Yhdysvallat ei tee myönnytyksiä maiden kahdenkeskisissä ydinneuvotteluissa.

Samaan aikaan Kiina on tänään isännöinyt Japanin ja Etelä-Korean johtajia Lounais-Kiinassa Chengdussa. Maat pyrkivät keskusteluissaan muun muassa etsimään alueelle yhtenäistä linjaa siihen, miten Pohjois-Korean kanssa tulisi toimia.

Etelä-Korean ja Japanin välit kireät

Etelä-Korean presidentti Moon Jae-in ja Japanin pääministeri Shinzo Abe ovat käyneet Chengdussa neuvotteluja ensimmäistä kertaa 15 kuukauteen.

Maiden välit ovat viime aikoina viilentyneet kauppakiistojen ja muiden erimielisyyksien vuoksi. Jälkimmäiset liittyvät Japanin miehitykseen Korean niemimaalla vuosien 1910–1945 välillä.

Viime vuosisadan alkupuolella tapahtunutta miehitystä on kuvailtu julmaksi. Japanilaiset käyttivät Korean niemimaalla muun muassa seksiorjia ja pakkotyövoimaa.

Syksyn aikana maiden välit rapautuivat entisestään, kun eteläkorealaiset oikeusistuimet vaativat japanilaisyrityksiä maksamaan korvauksia miehityksen aikaiseen pakkotyövoimaan liittyen. Japanin mukaan asia käsiteltiin loppuun jo vuonna 1965 maiden välillä tehdyssä rauhansopimuksessa.

Tämän jälkeen Etelä-Korea uhkasi vetäytyä sotilaalliseen tiedonjakoon liittyvästä sopimuksesta, joskin maa kertoi marraskuussa jatkavansa sopimusta sen asettamien ehtojen täyttyessä.

Kiina pullistelee diplomaattisilla kyvyillään

Yhdysvallat on useaan otteeseen kehottanut näitä kahta liittolaistaan hautaamaan sotakirveen. Yhdysvallat on pelännyt maiden välisten kiistojen hankaloittavan diplomaattisuhteita Aasiassa.

Yhdysvallat ei ole silti lähtenyt suoraan sovittelemaan liittolaistensa kiistoja, ja Kiina näyttääkin nyt täyttävän tätä tyhjiötä Chengdussa.

–  Alueen suurvaltana Kiina toivoo pystyvänsä osoittamaan maailmalle diplomaattisen läsnäolonsa tuomalla Japanin ja Etelä-Korean johtajat saman pöydän ääreen, kertoo Kiinan politiikkaan erikoistunut Osakan yliopiston professori Haruko Satoh uutistoimisto AFP:lle.

Chengdun kokousta edeltäneissä Pekingissä järjestetyissä Kiinan presidentin Xi Jinpingin kanssa käydyissä keskusteluissa Moon ja Abe molemmat puhuivat Kiinan diplomaattisesta painoarvosta alueella.

Ennen Kiinaan lähtöään Abe kertoi toimittajille, että välit Etelä-Korean kanssa ovat edelleen vaikeat. Hänen mielestään Chengdun tapaaminen on kuitenkin tärkeä kohtaaminen, kun otetaan huomioon alueellisten ongelmien vakavuus.

Tuki Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean neuvotteluille

Kolmen maan johtajien tapaamisen jälkeen sekä Etelä-Korea että Japani kehottivat Yhdysvaltoja ja Pohjois-Koreaa jatkamaan aloittamiaan ydinneuvotteluja. Neuvottelut ajautuivat umpikujaan alkuvuodesta sen jälkeen, kun Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Pohjois-Korean Kimin neuvottelut kariutuivat Vietnamin Hanoissa.

–  On erityisen tärkeää, että annamme suurimman mahdollisen tukemme Yhdysvaltain ja Pohjois-Korean neuvotteluille Pohjois-Korean riisumiseksi ydinaseista, Abe sanoi.

Kiinan, Etelä-Korean ja Japanin johtajat myös lupasivat edistää dialogia, jolla saataisiin Korean niemimaa riisuttua ydinaseista. Kiinan pääministerin Li Keqiangin mukaan maiden yhteisenä tavoitteena on myös pysyvän rauhan saavuttaminen Itä-Aasiaan.

Pohjois-Korea on lisännyt Yhdysvaltoja painostaakseen lyhyen matkana ohjusten testejä ja uhannut menevänsä pidemmälle "joululahjansa kanssa". Mikäli maa laukaisisi mannerten välisen ohjuksen, tuhoaisi se Trumpin argumentit siitä, että hän on onnistunut pienentämään Pohjois-Korean uhkaa.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut