Sanna Marin Ylen Ykkösaamussa: Häpeämisestä kokoomukselle puhuminen tuli sydämestä

Pääministeri Sanna Marin (oik.) vieraili Ylen Ykkösaamussa toimittaja Seija Vaaherkummun haastateltavana. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

STT

Tuore pääministeri Sanna Marin (sd.) sai selitellä Ylen Ykkösaamussa lauantaina muun muassa kokoomukselle suunnattua häpeä-puhettaan. Tiistaina eduskunnassa al-Holia koskevassa välikysymyskeskustelussa Marin kysyi oppositiolta, erityisesti kokoomukselta, että "Eikö teitä hävetä?". Sanavalinnan käyttö sai osakseen paljon kritiikkiä.

Marinilta kysyttiin Ykkösaamussa, mitä kokoomuksen tulisi hävetä. Marinin mukaan ensinnäkin sitä, että puheenjohtaja Petteri Orpon (kok.) mukaan al-Holin leirillä olevia lapsia ei pidä auttaa, jos se tarkoittaa äitien auttamista.

–  Kokoomuksen linja tässä suhteessa on väärä, Marin sanoi Ykkösaamussa.

Toisekseen Marin nosti esille sen, että vallan kolmijako-opin takia hallitus ei voi tehdä päätöksiä yksilöiden hengestä, vaan yksilötason asiat ovat viranomaisten vastuulla. Marinin mukaan kokoomus kyseenalaisti tämän sanomalla, että hallitus piilottelee virkamiesten selän takana.

Marinin mukaan häpeämisestä puhuminen tuli sydämestä, eikä kyse ollut retorisesta keinosta.

Marinin hallitus teki lopulta tällä viikolla poliittisen päätöksen suomalaislasten hakemisesta al-Holin leiriltä Syyriasta, mutta sisällöltään se oli samankaltainen kuin jo viranomaistyönä aiemmin valmisteltu. Lasten hakeminen voi tarkoittaa sitä, että samalla tulee myös äiti, jos viranomaiset katsovat tämän ratkaisun parhaaksi.

"Löytyy ymmärrystä Suomen pienipalkkaisille naisille"

Al-Hol-kiistassa kritiikin kohteena olleella ulkoministeri Pekka Haavistolla (vihr.) on Marinin mukaan yhä hallituksen luottamus. Haaviston toiminnasta al-Hol-asiassa on muun muassa kanneltu oikeuskanslerille.

Marin ei suoraan vastannut kysymykseen siitä, onko Haaviston toiminnassa mitään parantamisen varaa. Kysymykseen hän totesi, että hallituksen toimintalinja on ollut hyvin samanlainen kuin Haaviston.

Al-Hol-kiistassa media on saanut käsiinsä useita vuodettuja asiakirjoja viranomaisilta.

–  Suhtaudumme erittäin tuomitsevasti ja jyrkästi vuotoihin. Ne eivät ole millään tavalla soveliasta. Marin totesi.

Kysyttäessä eroista johtamistavassa edeltäjäänsä, äkkilähdön saaneeseen Antti Rinteeseen (sd.), Marin korosti sopuisuutta.

–  Haen sopua, haen yhteistyötä ja konsensusta ja kompromissejakin eri tahojen välillä. Ennen muuta haen ratkaisuja.

Perään Marin kuitenkin korosti, ettei halua arvioida itseään suhteessa Rinteeseen.

Marin ei vastannut kysymykseen siitä, kumpi nykyisistä hallituskumppaneista on muuttunut enemmän, keskusta vai SDP, kun edellisessä hallituksessa keskustan hallituspolitiikkaa arvioitiin oikeistolaiseksi.

Marin toisti yhä lupauksensa siitä, ettei tule sotkeutumaan työmarkkinaosapuolten välisiin asioihin. Rinteen lähdön taustalla oli puuttuminen Postin työehtokiistaan.

Hoitajien ammattiliiton Tehyn puheenjohtaja Millariikka Rytkönen vetosi tällä viikolla Mariniin liittyen Tehyn palkankorotusvaateisiin työehtoneuvotteluissa.

–  Minulta löytyy ymmärrystä ja sydäntä Suomen pienipalkkaisille naisille, jotka tekevät kovaa työtä aika pienellä korvauksella. Mutta tämä on totta kai työmarkkinajärjestöjen käsissä sopia. Hallitus ei tule tähän tilanteeseen sotkeutumaan ja puuttumaan. Ymmärrän kyllä, miksi Tehy ja muut järjestöt hakevat palkankorotuksia, Marin sanoi.

Kommentoi

Mainos: K-Citymarket Päiväranta ja K-Citymarket Kolmisoppi

Anna ajallesi arvoa - kaikki ostokset yhdellä kertaa Kuopion K-Citymarketeista. Kaupungin laajimmat valikoimat valitaan huolella ja ammattitaidolla

| Päivitetty

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut