KKO: Poliisi ei saa tutkia toimittajalta takavarikoitua muistitikkua – tikulta löytyi salaista aineistoa

Asta Tenhunen

Korkeimman oikeuden mukaan keskusrikospoliisi ei saa tutkia toimittajalta kotietsinnässä takavarikoitua muistitikkua, jolla poliisi epäilee olevan Puolustusvoimien salaiseksi luokitellun aineiston tietovuotoon liittyvää tietoa.

KKO määräsi kuitenkin poikkeuksellisesti, että poliisi saa yhä pitää muistitikun takavarikoituna siltä varalta, jos muistitikku ja sillä oleva aineisto tuomitaan menetetyksi ja siten esimerkiksi hävitettäväksi.

Esine voidaan tuomita menetetyksi, jos sitä on käytetty rikoksen tekemisessä. KKO:n mukaan on mahdollista, että muistitikun sisältöä koskeva menettämisvaatimus tulee ratkaistavaksi myöhemmin tietovuotojutun syytteen käsittelyn yhteydessä tai eriliisenä asiana.

KKO:n mukaan menettämisvaatimuksen on jopa syytä olettaa menestyvän sillä perusteella, mitä oikeudelle on esitetty selvitystä tikun tietosisällöstä ja sen alkuperästä.

Muistitikun aineisto on kuitenkin toistaiseksi sinetöity eikä poliisi saa tutkia sitä tai käyttää esitutkinnassa todisteena, koska se voisi johtaa toimittajan tietolähteen paljastumiseen.

Toimittajalla on oikeus olla paljastamatta tietolähdettään. Lähdesuojassa ei ole ratkaisevaa merkitystä sillä, onko toimittajalle tietoja välittänyt henkilö toiminut tarkoituksellisesti vastoin velvollisuuksiaan.

Lähdesuoja kattaa lähteen tunnistamisen laajasti eli myös ne olosuhteet, joissa toimittaja on saanut tiedot lähteeltä, sekä lähteeltä saadun julkaisemattomaksi jääneenkin tiedon.

Helsingin Sanomat julkaisi joulukuussa 2017 lehtijutun Puolustusvoimien Viestikoekeskuksesta niin, että jutussa viitattiin salaiseksi luokiteltuihin asiakirjoihin.

Puolustusvoimat teki asiasta tutkintapyynnön poliisille.

Kun toinen jutun toimittajista soitti artikkelin julkaisua seuraavana päivänä hätäkeskukseen ja pyysi apua tietokoneen tulipaloon, poliisi meni takavarikoimaan toimittajan kotoa laitteita, joilla saattoi olla tietovuotoon ja jutun tekoon liittynyttä aineistoa.

Hätäpuhelussa toimittaja itse kertoi olevansa kyseisen jutun kirjoittaja ja puhelusta sai käsityksen, että hän oli tuhoamassa aineistoa tietovuodon paljastumisen estämiseksi muun muassa rikkomalla tietokonettaan hakkaamalla sitä vasaralla niin, että laite syttyi tuleen.

KKO katsoi jo aiemmin, että poliisilla oli oikeus tehdä kotietsintä tässä tilanteessa ja takavarikoida toimittajan kotoa iso määrä esineitä kuten tietokoneen, puhelimia, muistitikkuja, paperilla olleita muistiinpanoja ja ylipäätään tietoaineistoa eri muodoissa.

Poliisi tutki muun muassa turvallisuussalaisuuden paljastamista sekä tietovuotajan osalta mahdollista virkarikosta.

Koska kotietsintä koski toimittajan laitteita, kyse oli erityisestä etsinnästä, jossa toisaalta tulee suojata toimittajan lähdesuojaa.

Poliisi kutsui paikalle siksi etsintävaltuutetun valvomaan etsintää ja keräsi teknisiä laitteita ja muistivihkoja talteen niin, ettei niiden aineistoa heti tutkittu, vaan vasta sen jälkeen, kun oikeus oli antanut luvan niiden tutkimiseen.

Kiistanalaiseksi jäi kuitenkin enää yksi muistitikku ja sen aineisto. Helsingin käräjäoikeus sekä sitten hovioikeus olivat antaneet poliisille luvan sen tutkimiseen, mutta toimittaja valitti ratkaisuista ja KKO ratkaisi asian nyt toisin.

Esitutkinta salaisen tiedon vuotamisesta sekä mahdollisesta kahden toimittajan ja heidän esimiehensä osuudesta asiaan on vielä poliisissa kesken.

Poliisi on muun muassa kuulustellut molemmat toimittajat asian vuoksi. Toisen toimittajan kotiin tai esimerkiksi mediataloon ei ole edes yritetty tehdä koti- tai paikanetsintöjä, koska polisille ei ole tullut tietoa, joka yksilöisi etsinnän kohteen niin kuin tietokoneen hävittämisestä kertovassa hätäpuhelussa oli tehty.

Aiheeseen liittyvää

  1. Korkeaa ex-tiedustelupomoa epäillään tietovuototutkinnassa – STT:n tietojen mukaan epäiltynä on kontra-amiraali evp. Georgij Alafuzoff
    12.7.2019 15:31

Kommentoi

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mainos: Lämpövelho oy

3 syytä, miksi vuosi 2022 on otollisin aika vaihtaa lämmitysjärjestelmä maalämpöön

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut