Finnpulp tyrmistyi KHO:n päätöksestä ja löi hanskat tiskiin: "Suuri vahinko Suomelle ja vakava viesti ulkomaille"

Jerri Koskinen

Kuopioon maailman suurinta havusellutehdasta suunnitellut Finnpulp kertoo olevansa tyrmistynyt korkeimman hallinto-oikeuden päätöksestä olla myöntämättä ympäristölupaa hankkeelle.

– Tämä merkitsee nykyisen tehdasprojektin päättymistä, mikä on suuri vahinko Suomelle, Finnpulpin hallituksen puheenjohtaja Niilo Pellonmaa sanoo.

Finnpulp kyseenalaistaa päätöksen perusteet. Sen mukaan hanketta on valmisteltu maailman parhaalla asiantuntemuksella metsäteollisuuden johtavia konsulttiyrityksiä kuten Pöyryä myöten.

– Olemme toimittaneet kaiken tarvittavan ja pyydetyn aineiston viranomaisille ja oikeusasteille lupaprosessin aikana. Siksi päätöksen perusteluissa mainittu väite, ettei Finnpulp ole toimittanut riittäviä selvityksiä, on mahdoton ymmärtää, Finnpulpin toimitusjohtaja Martti Fredrikson sanoo.

Hän huomauttaa, että KHO:n päätöksen mukaan Finnpulpin olisi pitänyt arvioida kattavasti kaikkien kuormittajien vaikutus Kallaveteen koko tehtaan elinkaaren (40–50 vuoden) ajalta.

– Tällaista vaatimusta ei mikään teollinen laitos pysty täyttämään. Tällaisia selvityksiä ei ole tämän prosessin aikana nyt eikä myöskään aiemmissa metsäteollisuushankkeissa edellytetty, hän sanoo.

Vertailukohdaksi Finnpulp huomauttaa, että viranomaisten vesienhoitosuunnitelmat laaditaan kuudeksi vuodeksi. Edes tällaisissa vesienhoitosuunnitelmissa ei ole selvitetty kaikkia niitä tekijöitä, joita Finnpulpilta on vaadittu.

Finnpulp kertoo, että sen teettämät selvitykset osoittavat, että Kallaveden ekologinen tila ei olisi heikentynyt tehtaan seurauksena.

Fredriksonin mukaan KHO:n päätös on täydellisessä ristiriidassa aluehallintoviraston ja Vaasan hallinto-oikeuden aiempien myönteisten päätösten kanssa.

Niilo Pellonmaan mukaan KHO:n päätös on vakava viesti ulkomaille.

Finnpulpin hallituksen puheenjohtaja Niilo Pellonmaa. Marko Happo

– Suomalainen investointiympäristö ei ole tämän päätöksen nojalla houkutteleva kansainvälisille sijoittajille. Finnpulpin hanketta kohtaan oli maailmalla suurta kiinnostusta, ja saimme jo merkittävän kansainvälisen sijoittajan. Ymmärrettävästi sijoittajat arvostavat investointeja harkitessaan vakautta ja ennustettavuutta. Kansainvälisille sijoittajille ja yleensäkin uusille suurhankkeille näin pitkä epävarmuus on liikaa, hän sanoo.

Finnpulpin biotuotetehtaan kustannusarvio oli 1,6 miljardia euroa. Finnpulpin mukaan valmistuttuaan tehtaan työllistävä vaikutus olisi ollut 3 400 henkilöä.

Kommentoi

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut