Ulkoministeri Haavisto sai eduskunnan luottamuksen al-Hol-välikysymysäänestyksessä

Ulkoministeri Pekka Haavisto sai eduskunnan luottamuksen äänin 110 -79, joskin kansanedustaja Harkimo kertoi äänestäneensä toisin kuin oli tarkoitus. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

STT

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sai keskiviikkona eduskunnan luottamuksen al-Hol-välikysymysäänestyksessä. Haaviston luottamuksen puolesta äänesti 110 edustajaa, 79 sitä vastaan. Nyt-liikkeen Harry Harkimo kuitenkin ilmoitti heti äänestyksen jälkeen äänestäneensä vahingossa luottamuksen puolesta, kun hänen piti äänestää sitä vastaan.

Kaikki oppositiopuolueet jättivät viime viikolla hallitukselle yhteisen välikysymyksen Syyrian al-Holin leirillä olevien Suomen kansalaisten kotiutuksesta ja Haaviston toiminnasta.

Välikysymyksestä keskusteltiin eduskunnassa tiistaina. Silloin oppositiopuolueet esittivät, että Haavisto ei nauti eduskunnan luottamusta.

Keskustelu al-Holista äityi oikeaksi maratonkeskusteluksi. Tiistaina kahdelta iltapäivällä alkaneen välikysymyskeskustelun jälkeen täysistunnossa siirryttiin kello 17 ruotimaan valtion ensi vuoden budjettiesitystä. Puolenyön jälkeen kello 0.20 debatin aiheeksi vaihtui jälleen opposition välikysymys al-Holin leirin suomalaisista.

Tätä keskustelua käytiin hieman yli aamukolmeen. Yön tunteina puheenvuoroja käyttivät muun muassa kansanedustajat Heikki Vestman (kok.), Paula Risikko (kok.) Janne Heikkinen (kok.) ja Juha Mäenpää (ps.) sekä ulkoministeri Haavisto.

Varapuhemies Antti Rinteen (sd.) nuijankopautus päätti keskustelun kello 3.54.

"Jos nyt päästäisiin jo eteenpäin"

Noin kello kolmen aikaan varapuhemies Rinne sanoi, että kansanedustajilla toki on oikeus kysyä niin pitkään ja puhua juuri niin kuin haluaa.

– Mutta toivon, että kun tässä nyt kysymykset toistuvat ja me olemme aika myöhään yöllä täällä, että jos nyt sitten päästäisiin jo eteenpäin.

Kokoomuksen ryhmästä huudettiin tuolloin, että heti kun tulee vastauksia.

Tiistaina aamukymmeneltä alkanut täysistunto kesti likipitäen 18 tuntia, ja sen aikana käytettiin kaikkiaan 374 puheenvuoroa. Eniten puheenvuoroja käyttivät Vestman ja Haavisto, molemmat 15 kappaletta.

Eduskuntatiedotuksesta kerrotaan, että istunnot kestävät todella harvoin näin kauan.

Haavisto perusteli salauksen tarvetta muun muassa turvallisuudella

Oppositio on syyttänyt Haavistoa salailusta al-Holin suomalaisten kotiuttamissuunnitelmissa. Haavisto perusteli salauksen tarvetta muun muassa sotatoimialueelle lähtevien virkamiesten ja leirillä olevien turvallisuuden varmistamisella.

–  Meiltä lähtee virkahenkilöitä sotatoimialueelle, kriisialueelle, jossa on vieläkin Isis-sympatisoijia ja mahdollisesti Isis-toimijoita, Haavisto sanoi eilen eduskunnassa.

Hän kuitenkin lupasi, että yksilöllisyyden rajoja kunnioittaen työn etenemisestä tiedotetaan, myös julkisuudessa.

Haavisto puolusti ulkoministeriön toimintaa sekä kommentoi väitteitä, joiden mukaan hän olisi toiminut väärin johtaessaan ministeriötä.

–  Nämä ovat kaikki oikeuskanslerin pöydällä erilaisina kanteluina ja valituksina. Oma virkamiesjohtoni on sanonut, että kaikki on tapahtunut lain ja pykälien mukaan.

Hallitus reagoi välikysymykseen osittain jo maanantaina ja purki painetta itseltään, kun se ilmoitti tehneensä poliittisen päätöksen Syyrian al-Holin leiriläisistä. Hallitus kertoi pyrkivänsä kotiuttamaan al-Holin leirin suomalaislapset niin pian kuin mahdollista.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut