Suomen Pankki: Kansainvälisen talouden heikko vire painaa Suomen talouskasvun nolla-alkuiseksi ensi vuonna

Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehnin mukaan julkista taloutta ja työllisyyden edellytyksiä tulisi edelleen vahvistaa määrätietoisesti. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

STT

Suomen Pankki ennustaa Suomen talouskasvun hidastuvan alle yhteen prosenttiin ensi vuonna. Tänä vuonna talous kasvaa aiemmin ennustettua vaimeammin eli 1,3 prosenttia.

Suomen Pankin mukaan korkeasuhdanne on Suomessa ohi ja kasvu hidastuu tilapäisesti maailmantalouden heikkenemisen takia. Suomen Pankin mukaan talouskasvu yltää ensi vuonna 0,9 prosenttiin. Kasvulukua on höylätty huomattavasti kesäkuun ennusteesta, jolloin ensi vuodelle ennustettiin 1,5 prosentin kasvua.

Ennusteen mukaan kasvu kiihtyy hieman seuraavien vuosien aikana maailmantalouden elpymisen vanavedessä. Suomen Pankin ennusteen mukaan bruttokansantuote kasvaa 1,1 prosenttia vuonna 2021. Vuonna 2022 kasvu palaa tämän vuoden ennustetulle tasolle eli 1,3 prosenttiin.

Maailmantalouden heikko vire vaimentaa Suomen Pankin mukaan viennin ja investoinnin näkymiä. Näin ollen ensi vuoden talouskasvu on kotimaisen kysynnän varassa. Kotitalouksien kulutus pysyy vielä tänä vuonna reippaana mutta edessä on, että pian aletaan säästää pahan päivän varalle. Kotitalouksien ja yritysten luottamus tulevaan talouskehitykseen horjuu.

Suomen Pankin pääjohtajan Olli Rehnin mukaan viime viikon lopulla saatiin uutisia, jotka ensivaikutelman perusteella vaikuttavat hyviltä uutisilta maailmantaloudelle. Britanniassa tuli selkeyttä brexitiin, Yhdysvallat ja Kiina solmivat ensivaiheen sopimuksen kauppasodan liennyttämisestä osittain.

–  Tämä on toki myönteistä, mutta ei niiden takia kannata vielä tuuletella, sillä kummankaan suhteen ei vielä olla selvillä vesillä.

Työllisyys ei kasva ensi vuonna

Talouskasvun hidastuminen heijastuu työmarkkinoihin. Ennusteen mukaan työllisyys ei kasva ensi vuonna ja työttömyysprosentin laskukin pysähtyy. Seuraavien vuosien aikana työllisyys kasvaa, mutta ei yllä tälle vuodelle ennustettuun yhden prosentin kasvuun.

–  Hallitukset ja työmarkkinajärjestöt ovat viime vuosina tehneet useita tärkeitä ratkaisuja, jotka ovat korjanneet suurten muutosten tuottamia ongelmia. Sopeutumisen tarve on kuitenkin yhä merkittävä, Rehn sanoi.

Pankki katsoo, että julkisen talouden lähivuosien näkymät ovat heikentyneet. Alijäämän suhteessa bruttokansantuotteeseen ennustetaan jatkavan kasvuaan tänä ja ensi vuonna.

Pankin uusi arvio pitkän aikavälin kestävyysvajeesta on heikompi kuin edellinen, joka tehtiin vuosi sitten. Se on nyt 4,7 prosenttia bruttokansantuotteesta.

–  Julkisen talouden pitkän aikavälin näkymiä helpottaisi, jos nykyistä suurempi osa työikäisistä tekisi töitä. Sen takia hallituksen tavoite työllisyysasteen nostamisesta 75 prosenttiin lähivuosina onkin perusteltu. Tämän jälkeen on syytä pyrkiä vielä korkeampaan, hyvään pohjoismaiseen tasoon. Esimerkiksi Ruotsin työllisyysaste on nyt noin 78 prosenttia, Rehn sanoi.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) hallitus pyrkii nostamaan Suomen työllisyysasteen 75 prosenttiin ja saamaan julkisen talouden tasapainon hallituskauden aikana.

"Emme tuppaudu työmarkkinaosapuolien neuvottelupöytiin"

Työllisyysasteen nostossa on Rehnin mukaan syytä hyödyntää käytössä olevaa taloustieteellisen tutkimuksen ja kansainvälisen kokemuksen tarjoama tietämys.

Työvoiman tarjontaa voidaan kasvattaa muun muassa nostamalla ansioturvan lisäpäivien alaikärajaa ja lisäämällä muutenkin työttömyyskorvausjärjestelmän kannustavuutta. Yksi keino voisi Rehnin mukaan olla ansiosidonnaisen työttömyyskorvaustason selkeämpi porrastaminen. Työllisyyttä on mahdollista kasvattaa myös perhevapaita uudistamalla ja auttamalla työperäisen maahanmuuton kasvua.

Kun lähikuukausina neuvotellaan työehtosopimuksista, on Rehnin mukaan mahdollista löytää sellainen tasapaino, että palkansaajan ostovoima kasvaa ja kustannuskilpailukyky hieman kohenee. Suomen Pankki ei kuitenkaan tarjoa suoria vastauksia.

–  Viime päivinä on ollut taas esillä Suomen Pankin rooli työmarkkinakierroksen yhteydessä. Korostan, että emme tuppaudu neuvottelupöytiin, emmekä tarjoa korotusprosentteja. Ne kuuluvat työmarkkinaosapuolille, Rehn sanoo.

Danske povaa vahvempaa kasvua

Tänään ennusteensa julkaisi myös Danske Bank, joka parantaa ennustettaan Suomen talouskasvusta tälle ja ensi vuodelle. Pankin mukaan Suomen talouden kasvu on jatkunut odotettua vahvempana.

Danske ennustaa Suomen talouden kasvavan tänä vuonna puolitoista prosenttia ja ensi vuonna prosentin verran. Aiemmin pankki ennusti tälle vuodelle 1,2 prosentin ja ensi vuodelle 0,8 prosentin kasvua.

Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvist arvioi, että kotitaloudet saavat apua palkankorotuksista ja alhaisesta korkotasosta sekä inflaatiosta.

–  Yksityinen kulutus kiihtyi syksyllä, ja palkansaajien ostovoima jatkaa ennustejaksolla loivassa nousussa. Asuntovelalliselle lähivuodet näyttävät korkojen osalta rauhoittavilta, Appelqvist toteaa tiedotteessa.

Luottamuskyselyiden mukaan ennustetta varjostavat kuitenkin yritysten ja kotitalouksien heikentyneet odotukset.

Pankin suhdannekatsauksen mukaan vuonna 2021 maailmantalous elpyy ja Suomen talouden ennustetaan kasvavan 1,4 prosenttia. Kasvua tukevat vienti ja investoinnit.

Komissio odottaa EU:n kasvun hiipuvan

Vasta kautensa aloittanut Euroopan komissio aikoo laajentaa EU-talouksien arviointiaan. Ilmastonmuutoksen vastaista taistelua ryhdytään arvioimaan talouden rinnalla. Samalla tarkoitus on arvioida YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumista.

Komissio on ennakoinut talouden kasvavan tänä vuonna EU:ssa vain 1,4 prosenttia verrattuna vuodentakaiseen kahteen prosenttiin.

Ensi vuonna kasvun odotetaan pysyvän niin ikään 1,4 prosentissa.

Kommentoi

Mainos: Lämpövelho oy

3 syytä, miksi vuosi 2022 on otollisin aika vaihtaa lämmitysjärjestelmä maalämpöön

| Päivitetty

Mainos: Savon Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut