Kiina ja Venäjä ehdottavat YK:ssa Pohjois-Korean vastaisten pakotteiden höllentämistä

Avaus tuli samana päivänä, kun Yhdysvaltain Pohjois-Korean-erityislähettiläs Stephen Biegun kritisoi Pohjois-Korean vihamielisiä kommentteja. LEHTIKUVA / AFP

STT

Kiina ja Venäjä ovat ehdottaneet Pohjois-Korean vastaisten pakotteiden lievittämistä. Maat ehdottivat asiaa YK:ssa sillä ehdolla, että Pohjois-Korea sitoutuu turvallisuusneuvoston päätöslauselmiin ydinaseriisunnasta. Pohjois-Korea on YK:n ja Yhdysvaltojen tiukkojen pakotteiden kohteena ydinohjelmansa takia.

Kiinan ja Venäjän ehdotus on luonnos uudesta päätöslauselmasta, jossa todetaan, että YK:n turvallisuusneuvosto mukauttaa tarvittavalla tavalla sanktioitaan Pohjois-Koreaa vastaan maan myöntyessä oleellisiin turvallisuusneuvoston päätöslauselmiin. Ehdotus tuli osin yllätyksenä monille diplomaateille. Toisaalta Kiina ja Venäjä ovat aiemmin ilmaisseet, että ne torppaisivat uudet sanktiot Pohjois-Koreaa vastaan.

Ehdotusluonnoksessa kannustetaan myös Yhdysvaltoja ja Pohjois-Koreaa jatkamaan neuvotteluitaan kaikilla tasoilla.

Pohjois-Korea on uhkaillut "joululahjalla"

Avaus tuli samana päivänä, kun Yhdysvaltain Pohjois-Korean-erityislähettiläs Stephen Biegun kritisoi Pohjois-Korean vihamielisiä kommentteja.

Biegun sanoi, että Pohjois-Korean lausunnot ovat olleet vihamielisiä, negatiivisia ja täysin tarpeettomia.

Pohjois-Korean ja Yhdysvaltojen väliset neuvottelut ydinaseriisunnasta ovat olleet jumissa jo kuukausia, ja toiveet edistyksestä ovat hiipuneet. Lievityksiä talouspakotteisiin toivova Pohjois-Korea on vaatinut myönnytyksiä vuodenvaihteeseen mennessä ja uhannut Yhdysvaltoja "joululahjalla", jos sen vaatimuksiin ei suostuta.

–  Olemme kuulleet ne kaikki (lausunnot). On valitettavaa, että lausunnot Yhdysvaltoja, Etelä-Koreaa, Japania ja eurooppalaisia ystäviämme kohtaan ovat olleet niin vihamielisiä, negatiivisia ja niin tarpeettomia, Biegun sanoi.

Asiantuntijoiden mukaan Pohjois-Korean joululahjauhkaus saattaa viitata mannertenvälisten ohjuskokeiden jatkamiseen.

Biegun sanoi Yhdysvaltojen olevan tietoinen siitä, että Pohjois-Korea saattaa toteuttaa lähipäivinä merkittävän provokaation.

–  Sellainen ei lievästi sanottuna auttaisi lainkaan pysyvän rauhan saavuttamisessa Korean niemimaalla, Biegun sanoi.

Kommentoi

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut