Oppositio löylytti hallitusohjelmaa – perussuomalaiset vaati uusia vaaleja

Marin sanoi puheessaan, että hallituksen tavoitteena on tehdä uudistuksia sellaisen Suomen eteen, jossa jokaisesta lapsesta voi tulla mitä vain. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

STT

Pääministeri Sanna Marin (sd.) puolusti maanantaina hallituksen tiedonantokeskustelussa hallitusohjelmaa opposition moittiessa sitä kovin sanoin. Muun muassa kokoomus kritisoi työllisyystoimien puutetta, ja perussuomalaiset vaati ryhmäpuheenvuorossaan uusia vaaleja.

– Olisi ollut palvelus demokratialle, jos (Antti) Rinteen eroilmoituksen myötä olisi järjestetty uudet eduskuntavaalit, perussuomalaisten Ville Tavio sanoi.

Tavion mukaan viime keväänä Rinteen johdolla käytiin "teatterimaiset hallitusneuvottelut, joissa ei neuvoteltu tulevan hallituksen kokoonpanosta tosissaan, vaan vihervasemmisto sulki perussuomalaiset ulos heti kättelyssä".

–  Nyt näimme hiljattain vanhan hallituksen kaaduttua toiset tuollaiset teatterimaiset hallitusneuvottelut, joissa kaikki tiesivät, että niitä ei käydä tosissaan, vaan ne olivat läpihuutojuttu, Tavio jatkoi löylyttämistä.

–  Demokratian kannalta on surkeaa, että pääministerin valitsi kansan sijaan sosiaalidemokraattien puolue-eliitti.

"Hallituksen haparointi jatkuu"

Kokoomuksen ryhmäpuheenvuoron pitänyt Petteri Orpo ehdotti, että eduskunta toteaisi, ettei hallitus nauti eduskunnan luottamusta. Syynä on Orpon mukaan se, että hallituksen esittämä hallitusohjelma ei turvaa suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan rahoitusta 2020-luvulla eikä kannusta suomalaisia ahkeruuteen.

–  Posti-case, hallituskriisi ja viimeisenä sekavuus al-Hol-asiassa ovat syöneet suomalaisten luottamusta hallitukseen ja politiikkaan, Orpo kritisoi.

Orpo sanoi, että hallituksen ensimmäinen tehtävä on luottamuksen palauttaminen.

–  Haluamme antaa pääministeri Marinille reilun mahdollisuuden, vaikka ensimmäisten päivien perusteella näyttää, että haparointi jatkuu.

Myös kristillisdemokraattien ryhmäpuheessa sanottiin, että hallituskriisissä ja siitä seuranneessa tuolileikissä on koeteltu luottamusta.

–  Moni kysyy, ajavatko poliitikot ja puolueet tämän maan vai vain oman puolueensa etua. Siksi nopea paluu politiikan arkisiin kysymyksiin on paikallaan, kristillisdemokraattien Päivi Räsänen muistutti.

Räsäsen mukaan omistajapolitiikkaan tarvitaan ryhtiä, ei sotkuja. Räsänen sanoi kristillisten yhtyvän kokoomukseen siinä, ettei hallitus nauti eduskunnan luottamusta.

"Hallituksen katse on käännetty eteenpäin"

Marin sanoi, että hallitusohjelman ensimmäiset askeleet on otettu, ja sen toteuttamista jatketaan määrätietoisesti sekä vakaasti.

–  Hallituksen katse on käännetty eteenpäin, Marin sanoi.

Marin luetteli puheessaan toimia, joita on nykyisen hallitusohjelman puitteissa pantu toimeen.

–  Pienimmät eläkkeet nousevat, perusturvan korotukset tulevat voimaan, koulutuksen rahoitus kasvaa kaikilla koulutusasteilla ja peruspalvelujen rahoitus vahvistuu, hän sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut