Veronmaksajien vertailu: Palkansaajan verotus kiristyy Suomessa jyrkästi, kun tulot nousevat

Suomalaista keskipalkkaa saavalla eli 44 000 euroa vuodessa ansaitsevalla veroprosentti on 2,5 prosenttiyksikköä korkeampi kuin Euroopan vertailumaissa keskimäärin. LEHTIKUVA / ANNI REENPÄÄ

STT

Palkkaverotus kiristyy Suomessa verrattain nopeasti, kun palkansaajan tulot nousevat, ilmenee Veronmaksajain Keskusliiton tekemästä vertailusta.

Vertailussa tarkastellaan muun muassa perheettömän palkansaajan verotusta neljällä eri palkkatasolla. Suomessa palkansaajan veroprosentti on selvityksen matalimmalla palkkatasolla eli 28  600 euron vuosipalkalla vielä eurooppalaisten vertailumaiden keskitasoa.

Suomalaista keskipalkkaa saavalla eli 44  000 euroa vuodessa ansaitsevalla veroprosentti on 2,5 prosenttiyksikköä korkeampi kuin Euroopan vertailumaissa keskimäärin.

Suomen ja vertailumaiden keskiarvon välinen ero kasvaa palkkatason kohotessa. Suomen palkkaverotus on 67  700 euron vuosittaisella palkkatasolla neljä prosenttiyksikköä ja 143  000 euron palkkatasolla lähes seitsemän prosenttiyksikköä kireämpää kuin Euroopan vertailumaissa keskimäärin.

Vertailumaista Belgia, Saksa, Italia ja Tanska verottavat pieni- ja keskipalkkaisia perheettömiä palkansaajia selvästi ankarammin kuin Suomi. Ainoastaan Belgia ja Italia ovat Suomea kovempia verottajia kaikilla vertailun tulotasoilla.

Veronmaksajien selvityksessä Suomen 14 eurooppalaista vertailumaata ovat Belgia, Britannia, Espanja, Hollanti, Irlanti, Italia, Itävalta, Norja, Ranska, Ruotsi, Saksa, Sveitsi, Tanska ja Viro.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut