Britannia jännittää konservatiivien enemmistöä historiallisissa brexit-vaaleissa

Pääministeri Boris Johnson ilmestyi Dilyn-koiransa kanssa äänestämään Lontoon keskustassa jo aamuvarhaisella. LEHTIKUVA/AFP

STT

EU-ero tammikuun lopussa vai uusi brexit-kansanäänestys ja vasemmistolainen hallitus? Siinä ääripään vaihtoehdot briteille, jotka äänestävät torstaina noin 4  000 äänestyspaikassa ennenaikaisissa parlamenttivaaleissa.

Pääministeri Boris Johnson ilmestyi Dilyn-koiransa kanssa äänestämään Lontoon keskustassa jo aamuvarhaisella. Myös työväenpuolueen Jeremy Corbyn äänesti Lontoossa, liberaalidemokraattien Jo Swinson ja Skotlannin kansallispuolueen Nicola Sturgeon antoivat äänensä Glasgow'ssa. Sosiaaliseen mediaan levisi kuvia pitkistä jonoista joillakin äänestyspaikoilla.

Jos mielipidemittauksiin oli luottaminen, Johnsonin konservatiivit onnistuvat saamaan parlamentin alahuoneeseen enemmistön. Tämä merkitsisi lähes varmasti jo useasti lykätyn brexitin toteutumista viimeistään 31. tammikuuta ja muodollista loppua Britannian 47 vuotta jatkuneelle EU-jäsenyydelle. Uusi parlamentti ehtii vielä kokoontua ennen joulunpyhiä aloittamaan asian käsittelyn.

–  Kuvitelkaa, kuinka ihanaa olisi istua kalkkunaillalliselle tänä jouluna brexit ratkaistuna, Johnsonin viestitti ennen vaaleja.

Äänestäjien liikkuvuus aiempaa suurempaa

Jännityksen säilymisen viimeiseen saakka takasi kuitenkin se, että konservatiiveille kyselyissä ennustettu parlamenttipaikkojen hulppea enemmistö supistui vaaleja edeltävän parin viikon aikana selvästi. Poliitikot ja äänestäjät muistivat varmasti myös, kuinka pieleen monet kyselyt ennustivat niin edellisten parlamenttivaalien kuin brexit-kansanäänestyksenkin tuloksen.

–  Äänestäjien liikkuvuutta on nyt enemmän kuin koskaan aiemmin, muistutti YouGov-tutkimusyhtiön Chris Curtis AFP:lle.

Kyselyiden virhemarginaalit olivat niin suuria, että myös niin kutsutun "hung parlamentin" mahdollisuus oli olemassa. Tällaisessa lopputuloksessa yhdelläkään puolueella ei olisi enemmistöä alahuoneessa, mikä oli tilanne myös ennen vaaleja.

Brexit ei ole ohi brexitin jälkeen

Johnsonin kiirehtimän EU-eron vaihtoehdoksi työväenpuolueen Corbyn on tarjoillut uuden ja paremman EU-erosopimuksen neuvottelemista. Tämän jälkeen pidettäisiin uusi brexit-kansanäänestys, jossa myös brexitin peruminen olisi vaihtoehto.

Corbynin uskottavuutta on nakertanut se, ettei hän itse ole ottanut selvästi kantaa brexitin puolesta tai sitä vastaan. Lisäksi labourin muu vaaliohjelma kansallistamisineen ja julkisten menojen lisäyksineen on niin vasemmistolainen, että se arveluttaa monia.

Brexit ei poistu päiväjärjestyksestä, vaikka voittoisa Johnson lunastaisi lupauksensa EU-erosta tammikuun lopussa. Sen jälkeen alkavat vaikeat neuvottelut EU:n ja Britannian tulevasta suhteesta. Kovan brexitin kielteiset vaikutukset kummittelevat yhä siirtymäajan päättyessä ensi vuoden lopussa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut