Suomella on nyt uusi hallitus ja pääministeri – Niinistö valisti puheessaan kunnioittamaan kriittisiä ääniä

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) johtama Suomen uusi hallitus kokoontui ryhmäkuvaan valtioneuvoston linnassa. LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

STT

Presidentti Sauli Niinistö nimitti tänään uuden pääministerin Sanna Marinin (sd.) hallituksen. Hallitus on Valtioneuvoston linnassa, jossa presidentti myönsi ensin eron Antti Rinteen (sd.) hallitukselle.

Noin tuntia ennen nimitystä eduskunta äänesti Marinin pääministeriksi. Kansanedustajista 99 äänesti hänen puolestaan, ja 70 äänesti häntä vastaan. Poissa oli 30 edustajaa.

Vanha Antti Rinteen (sd.) hallitus kävi myöhemmin iltapäivällä presidentin luona presidentinlinnassa jäähyväiskäynnillä. Niinistö kiitti hallitusta ja Rinnettä hyvästä, joskin lyhytkestoiseksi jääneestä yhteistyöstä.

–  Politiikka on yllätyksellistä. Vain puoli vuotta sitten olimme tässä samassa huoneessa. Silloin pääministeri (Juha) Sipilän hallitus oli väistymässä ja Teidän uusi hallituksenne aloittamassa.

Niinistö myös totesi, että päätös hallituksen eronpyynnöstä on ollut Rinteelle varmasti raskas, myös henkilökohtaisesti.

–  Tapahtumat olivat poikkeuksellisia, mutta eivät ainutlaatuisia. Tällainenkin kuuluu demokratiaan ja osoittaa järjestelmän toimivan.

Uudelle pääministeri Marinille ja hänen johtamalle hallitukselle puhuessaan Niinistö sanoi pitävänsä tärkeänä, että poliittisessa keskustelussa löytyisi parempi yhteinen kieli.

–  Se ei tarkoita, etteikö terävää ja kriittistäkin keskustelua käytäisi, mutta tärkeää on kunnioittaa myös niitä näkemyksiä, jotka omasta poikkeavat.

Niinistö sanoi myös, että edellisen hallituksen sisäiset erimielisyydet kävivät liian syviksi ja samalla poliittinen keskustelu kävi hyvin kiivaaksi.

–  Ilmapiiri on paikoin tulehtunut, hän totesi.

"Olemme luvanneet muutosta, ja nyt meidän pitää lunastaa se lupaus"

Tuore pääministeri Marin sanoi päivällä tiedotusvälineille eduskunnan valtiosalissa, että luottamuksen palauttaminen hallituspuolueiden välille vaatii suoraa keskustelua hallituspuolueiden kesken.

–  Meillä on yhteinen hallitusohjelma, johon kaikki viisi puoluetta ovat sitoutuneet ja joka viitoittaa hallituksen työtä. Siitä on hyvä jatkaa, Marin sanoi.

Marin sanoo, että hänen ajatuksensa ovat olleet tällä viikolla käytännön asioissa ja muutoinkin tässä viikossa eikä hän ole juuri ehtinyt seuraamaan esimerkiksi kansainvälisen median kirjoittelua.

Hän kuitenkin sanoo olevansa tietoinen, että Suomen uusi hallitus, pääministeri ja viiden puolueen vetäjät kiinnostavat myös muualla kuin Suomessa.

Marin sanoi uskovansa, että ihmiset katsovat hallituksen tekoja, kun häneltä kysyttiin, miten kansan luottamus politiikkaan voidaan palauttaa.

–  Olemme luvanneet suomalaisille ihmisille muutosta, ja nyt meidän pitää lunastaa se lupaus ja tehdä ne teot, joita olemme yhdessä hallitusneuvotteluissa sopineet. Uskon, että tekojen kautta luottamus palautetaan kaikkein parhaiten, Marin sanoi.

Myös keskustan puheenjohtaja, pian valtiovarainministeriksi nimitettävä Katri Kulmuni uskoo, että tekojen perusteella pystytään vahvistamaan myös luottamusta kansalaisten suuntaan.

–  Tärkeintä on saada asioita aikaiseksi, ja vain sitä kautta saamme luottamusta, Kulmuni sanoi STT:lle päivällä.

Kokoomus äänestää tyhjää Rinteen kohtalosta

Oppositiopuolue kokoomus ilmoittaa äänestävänsä tyhjää, kun eduskunnassa toimitetaan huomenna ensimmäisen varapuhemiehen vaali.

Varapuhemiehenä toiminut Tuula Haatainen (sd.) nimitettiin tänään työministeriksi. Uudeksi varapuhemieheksi SDP esittää Antti Rinnettä, joka erosi viime viikolla pääministerin tehtävästä.

Kokoomus sanoo, että voisi sinänsä tukea SDP:n ehdokasta varapuhemieheksi. Puolue ei kuitenkaan tue luottamuspulan takia eronneen Rinteen valintaa puhemiehistöön.

–  Heti eron jälkeen häntä istutetaan toiselle hyvin arvovaltaiselle paikalle. Tällainen tuolileikki rapauttaa luottamusta demokratiaan. Emme voi tukea tätä SDP:n kirjoittamaa näytelmää, sanoo kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen tiedotteessa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoi eilen Ilta-Sanomille, että demareilla on oikeus esittää haluamaansa henkilöä varapuhemieheksi.

–  Ryhmät eivät ala kyseenalaistaa toisten ryhmien tekemiä valintoja, Halla-aho sanoi.

SDP:n hallituskumppanin keskustan puheenjohtaja Katri Kulmuni on kertonut keskustan tukevan Rinteen valintaa varapuhemieheksi.

Kokoomuksen edustajat äänestivät tyhjää myös kesäkuussa, kun keskustan Matti Vanhanen valittiin eduskunnan puhemieheksi. Tuolloin kokoomuslaiset protestoivat sitä, ettei kokoomus eduskunnan kolmanneksi suurimpana puolueena saanut paikkaa puhemiehistöön.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut