Akavan ajatuspaja: Korkeakoulutettujen työttömyys kääntynyt kasvuun, ennakoi työttömyyden kasvua laajemmin

Akavan mukaan Suomessa oli lokakuun lopussa runsaat 33 000 työtöntä korkeakoulutettua. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen

STT

Korkeakoulutettujen työttömien määrä on jälleen syksyllä kääntynyt nousuun, mikä on aiemmin ennakoinut myös yleisen työttömyyden kasvua. Asia selviää akavalaisen ajatuspajan Akava Worksin ennusteesta.

Akavan mukaan Suomessa oli lokakuun lopussa runsaat 33  000 työtöntä korkeakoulutettua, ja työttömyys on kasvanut yhden prosentin vuodentakaisesta.

–  Ensi vuonna nähtäneen työttömyyden kasvavan monilla koulutusaloilla, arvioi Akavan ekonomisti Heikki Taulu tiedotteessa.

Ennuste myös maalaa synkän kuvan kokonaistyöllisyydestä, ainakin jos sitä peilaa Sanna Marinin (sd.) tulevan hallituksen tavoitteeseen 60  000 lisätyöllisestä hallituskauden aikana. Ajatuspaja arvioi, että vuonna 2021 työllisiä on runsaat 20  000 enemmän kuin tänä vuonna. Ennusteen mukaan heikomman kehityksen mahdollisuus on ilmeisen suuri.

Työllisyyskehityksen ennustetaan jäävän tavoitteesta, sillä talouskasvusta ei ole vetojuhdaksi. Akava Works ennustaa Suomen bruttokansantuotteen kasvavan ensi vuonna 1,2 prosenttia. Vuodelle 2021 povataan tasan yhden prosentin kasvua.

–  Kulutus on kasvun moottori, kun taas viennin lisäys vaimentuu ja investointien nousu pysähtyy. Kasvun hidastuminen rajoittaa huomattavasti työmarkkinoiden imukykyä, Akavan pääekonomisti Pasi Sorjonen sanoo tiedotteessa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut