Vientialojen laajat lakot alkoivat – mukana jopa 100  000 työntekijää

Teollisuusliiton lakkovahdeilla on jälleen puuhaa. Lehtikuva / Roni Lehti

STT

Vientialojen laajat lakot alkoivat tänään. Mukana lakoissa on yhteensä jopa noin 100  000 työntekijää.

Teknologiateollisuuden työmarkkinajohtaja Minna Helle on arvioinut, että teollisuuden lakon vaikutukset eivät näy heti suomalaisten arjessa kuten Postin lakko.

Lakot koskevat yhdeksää Teollisuusliiton sopimusalaa ja yli 180:tä toimipaikkaa sekä Teollisuusliiton, Ammattiliitto Pron ja Ylemmät toimihenkilöt YTN:n alaisia työntekijöitä. Lakkokohteiden listalla ovat muiden muassa ABB, Metsä Group, Kone, UPM ja Orion sekäNesteen jalostamot Porvoossa ja Naantalissa.

Nesteen Porvoon jalostamon pääluottamusmies Sami Ryynänen sanoo, että jakeluterminaalista ei enää rekkoja liiku eikä satamaan tule eikä lähde laivoja.

–  Viikonlopun aikana tuotanto on ajettu sellaiseen tilaan, että meillä ei tuotteita synny, tiettyjä poikkeuksia lukuun ottamatta.

Kolmipäiväisellä lakolla ei pitäisi olla suoraa vaikutusta Nesteen tuotteiden kuluttajiin, sillä huoltoasemien säiliöitä on täytetty eilisiltaan asti. Asiakkaillekin vaikutukset jäävät Ryynäsen mukaan yksittäisiksi. Lentoliikenteeseen lakolla voi olla vaikutusta, sillä Helsinki-Vantaan lentokentällä polttoaine voi työnantajan arvion mukaan mennä tiukille, Ryynänen sanoo.

Nesteen henkilöstö-, turvallisuus- ja hankintajohtaja Hannele Jakosuo-Jansson arvioi lakon alla, että asiakastoimitukset on pyritty turvaamaan niin, että niihin ei tulisi häiriöitä tai että häiriöt olisivat mahdollisimman pieniä. Hänen mukaansa tuotantolaitoksia ei tarvitse lakkojen takia ajaa täysin alas.

Orionin lakko voi kumuloitua ensi vuodelle

Orionin Espoon toimipisteen toimihenkilöiden pääluottamusmies Esa Vallin mukaan lakoilla on vakavia vaikutuksia Orionin toimintaan. Hänen mukaansa henkilökunnan kanssa on kuitenkin sovittu, että esimerkiksi haittavaikutuksiin voidaan tarvittaessa reagoida.

Orionin globaalin toimitusketjun johtaja Liisa Hurme sanoi ennen lakkoa, että Orionin omistamalla Fermionin tehtaalla Oulussa valmistetaan lääkeaineita, joita ei kukaan muu valmista. Lakon vaikutukset voivat kumuloitua ensi vuoden puolella ja saatavuushaasteita voi olla joka puolella maailmaa.

Vientialoja koskevissa työehtosopimusneuvotteluissa ei tapahtunut edistystä viikonloppuna. Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden välisen kiistan uutta neuvotteluajankohtaa ei ole tiedossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut