Aftonbladet: Eurooppalaisia naisia paennut viime kuukausina al-Holista

Al-Holin leiriltä Aftonbladetin mukaan paenneiden eurooppalaisten naisten joukossa uskotaan olevan ainakin kolme ruotsalaista. LEHTIKUVA/AFP

STT

Ainakin 20 eurooppalaista naista on paennut viime kuukausina pahamaineiselta al-Holin leiriltä Syyriassa, uutisoi ruotsalainen Aftonbladet nimettömien lähteiden pohjalta.

Joukossa on lehden mukaan ainakin kolme ruotsalaista, mutta luultavasti enemmänkin. Mukana on ilmeisesti lapsia.

–  Kyse on epätoivoisesta teosta. He pakenevat, koska leirin olot ovat talven tullessa huononemassa, sanoo nimettömänä pysyttelevä omainen Aftonbladetille.

Ruotsin ulkoministeriö ei vahvista lehdelle sen tietoja. Ministeriön edustaja vetoaa siihen, että vahvistusta on vaikea saada, koska alueella ei ole ministeriön henkilökuntaa alueen turvallisuustilanteen vuoksi.

Aftonbladet kirjoittaa eurooppalaisten naisten paenneen Syyrian sisällä alueelle, joka on yhä Syyrian hallitusta vastustavien taistelijoiden hallussa. Alue sijaitsee al-Holista länteen. Naiset ovat ilmeisesti maksaneet salakuljettajille, mutta muutoin ei ole tarkkaa tietoa, miten he ovat päässeet karkuun.

Al-Holin leirillä on myös suomalaisia. Suomen ulkoministeriön tietojen mukaan heitä on kymmenkunta naista ja noin 30 lasta. Ministeriöstä kerrottiin sunnuntaina, että tiedossa ei ole, että paenneiden joukossa olisi suomalaisia.

Kurdit pyytäneet länsimaalaisten kotiutusta

YK arvioi viime kuussa, että al-Holissa oli noin 70  000 ihmistä. Luvussa on uutistoimisto AFP:n mukaan yli 30  000 irakilaista, noin 28  000 syyrialaista ja yli 10  000 ulkomaalaista muiden maiden kansalaista. Viime mainitut ovat naisia ja lapsia, joiden epäillään olevan kytköksissä jihadistitaistelijoihin.

–  Juuri siinä osassa leiriä, jossa ulkomaalaiset ovat, turvallisuus- ja humanitaarinen tilanne on erityisen hankala, sanoo Suomen ulkoministeriön ajankohtaisviestinnän vt. päällikkö Pekka Shemeikka STT:lle

AFP uutisoi sunnuntaina, että noin 200 syyrialaista oli poistunut sunnuntaina leiriltä. Asiasta kertoneen kurdiviranomaisen mukaan syyrialaiset ovat lähteneet kotiseuduilleen, mistä olivat aikanaan paenneet taistelujen vuoksi. Useimmilla lähteneistä ei ole kytköksiä äärijärjestö Isisiin.

Kurdiviranomaiset ovat toistuvasti kehottaneet länsimaita hakemaan leirillä olevat kansalaisensa, mutta kehotukset eivät juuri ole tuottaneet tulosta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut