Sunday Times: Vuodetut dokumentit näyttävät, miten Corbynin työväenpuolue kamppailee edelleen antisemitismisyytösten kanssa

Jeremy Corbynin johtama britannian työväenpuolue on ollut vaikeuksissa antisemitismisyytöksien takia jo pitkään. LEHTIKUVA/AFP

STT

Britanniassa työväenpuolue on joutunut antisemitismikohun keskelle juuri ennen ensi viikon parlamenttivaaleja. Sunday Times uutisoi puolueen sisäisistä dokumenteista, joista käy ilmi, että puolue ei ole onnistunut ratkaisemaan tapauksia, joissa sen jäseniä muun muassa syytetään juutalaisvastaisista kommenteista.

Työväenpuolue on ollut vaikeuksissa antisemitismisyytöksien takia jo pitkään. Muun muassa juutalaisyhteisö Britanniassa on syyttänyt työväenpuolueen johtaja Jeremy Corbynia välinpitämättömyydestä ongelman edessä.

Työväenpuolueen kurinpitoelimen dokumenttien mukaan puolue on esimerkiksi rankaissut vain kevyesti tai ei ollenkaan rasistisista kommenteista. Samaan aikaan Corbyn on kampanjoinut vaaleissa nollatoleranssin puolesta.

Dokumenteista käy ilmi, kuinka jotkut työväenpuolueen jäsenet ovat haukkuneet juutalaisia rasistisilla ilmauksilla ja muun muassa puhuneet juutalaisten hävittämisestä. Yhden tällaisen jäsenen erottamiseen meni puolueelta yli kymmenen kuukautta, vaikka oikeusoppineen mukaan jäsen oli syyllistynyt selvään rasistiseen viharikokseen. Työväenpuolue ei ole suostunut kertomaan, onko se ilmoittanut tapauksesta poliisille.

Ristiriita Corbynin puheisiin

Sunday Timesin tietojen mukaan lokakuussa yli 130 tapausta on ratkaisematta, vaikka suurin osa niistä on ilmoitettu puolueelle puolitoista vuotta aikaisemmin.

Dokumenteista käy myös ilmi, että noin 50 tapauksessa sadasta tekijä on selvinnyt ilman rangaistusta tai pelkällä varoituksella viime vuoden kesän ja tämän vuoden kevään välisenä aikana. Joissain tapauksissa rasistisia kommentteja esittäneitä on kehotettu osallistumaan diversiteettikoulutukseen, jollaista työväenpuolue ei lupauksistaan huolimatta edes tarjoa.

Tänä vuonna jäseniä on myös jätetty rankaisematta siitä huolimatta, että he ovat kommenteissaan muun muassa kieltäneet holokaustin ja jakaneet viha-artikkeleita "juutalaisesta agendasta".

Sisäisten dokumenttien paljastukset sotivat Corbynin vaalikampanjansa aikana antamia lausuntoja vastaan. Corbyn on Sunday Timesin mukaan väittänyt, että kaikki antisemitismiin syyllistyneet hyllytetään tai erotetaan puolueesta.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut