"Aika vakuuttunut olen siitä, että kutsu Linnaan ei tullut Temptation Islandin vuoksi" – radiojuontaja Harri Moisio pelkäsi ensin kutsun olevan väärennös

Radiojuontaja Harri Moisio kertoi aikovansa nauttia Linnan tunnelmasta kaikin siemauksin. LEHTIKUVA / Heikki Saukkomaa

STT

Onko tämä väärennetty kutsu? Se oli ensimmäinen ajatus, kun Radio Rockin juontaja Harri Moisio huomasi postilaatikosta kolahtaneen Linnan juhlien kutsun. Väärennettyjä kutsuja kun on epäilty olleen liikkeellä tänäkin vuonna.

–  Kyllä olin todella yllättynyt. Katsoin, että siinä on kuitenkin siru ja myös kirjekuoresta tunnistin, että se on sellainen kuin pitääkin olla, Moisio kuvailee STT:lle.

Moisio on tehnyt pitkän uran suomalaisessa mediamaailmassa. Hän on jo pitkään työskennellyt Radio Rockin aamuohjelman Korporaation juontajana.

–  Presidentin rock-mieltymyksistä en ole ihan varma, mutta kyllä hän on meidän ohjelmassamme vieraillut, Moisio sanoo.

Moisio pitää kutsua hienona huomionosoituksena kaupalliselle radiolle, joka kerää päivittäin merkittävän määrän kuuntelijoita radiotaajuuksille.

–  Luulen, että hän (presidentti Sauli Niinistö) arvostaa myös kaupallista radiota. Nyt tämä huomionosoitus kohdistui minuun, toivottavasti jonakin toisena vuonna johonkin toiseen.

Ylipäätään Moisio pitää Linnan juhlien tämänvuotista tiedon ja yhteiskunnallisen keskustelun teemaa hyvänä valintana.

–  Kun on paljon disinformaatiota liikkeellä, tällainen teema on enemmän kuin tervetullut.

Odottaa tanssia, boolia ja legendaarista kakkua

Moisio on tullut monille myös tutuksi Nelosen tosi-tv-ohjelma Temptation Islandin kommentaattorina, jossa hän ruotii ohjelmaan osallistuvien pariskuntien tekemisiä. Ohjelmassa paratiisisaarelle matkustavat pariskunnat testaavat, kestääkö heidän parisuhteensa saarelle saapuvien sinkkujen houkutukset.

Vaikka ohjelma on herättänyt paljon keskustelua, se on ollut katsojaluvuiltaan suosittu. Mutta miten radiojuontaja päätyi ohjelmaan mukaan?

–  Tuotantoyhtiöistä soitettiin, että haluaisinko mukaan. Ajatus oli niin hullunkurinen, että päätin lähteä. Olen myös aiemmin tehnyt viihdettä ja pidän kyllä siitä, Moisio sanoo.

–  Siitä olen aika vakuuttunut, että Temptation Islandin takia en ole kutsua saanut, hän lisää nauraen.

Pikkupojasta lähtien Linnan juhlia seurannut Moisio kertoo aikovansa nauttia tunnelmasta kaikin siemauksin.

–  Odotan Linnan boolin ja Ellen Svinhufvudin legendaarisen kakun maistamista. Ja vaikka sinkkumiehenä astelen Linnaan, odotan pääseväni tanssimaan. Valtava pettymys jos en pääse.

Lotta Backlund katsoo Linnan juhlien teeman olevan kannanotto "somespedeilyyn"

Media-alan ammattilainen Lotta Backlund (kok.) peräänkuuluttaa julkisissa toimissa olevien ihmisten vastuuta kunnioittavan keskustelukulttuuriin luomisessa. Jokaisen tulisi hänen mukaansa myös kiinnittää huomiota omaan medialukutaitoon ja siihen, mitä jakaa esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

–  Lähdekritiikki on tosi tärkeää. Jokaisen pitäisi miettiä ainakin hetki, onko asia totta, ennen kuin pöyristyneenä jakaa jotakin. Fiksutkin ihmiset saattavat haksahtaa johonkin, kun ne (tekstit) ovat niin koukuttavasti kirjoitettuja, Backlund sanoo.

Myös lasten kanssa pitäisi kotona keskustella siitä, että kaikki sosiaalisessa mediassa leviävä ei välttämättä ole totta.

–  Lapset ovat somessa aika paljon, eikä heillä ole samanlaisia kykyjä pohtia totuudenmukaisuutta kuin aikuisilla. Uutisennäköiset asiat eivät ole aina uutisia.

Backlund sanoo itse olevansa tarkka lähteistä. Esimerkiksi ennen jonkin asian tviittaamista hän googlaa, mistä asiassa on todella kyse.

Hän on kiinnittänyt huomiota myös siihen, että yhteiskunnallinen keskustelu on laajentunut. 20 vuotta sitten populaarikulttuurin toimijat kuten näyttelijät ja rokkarit eivät juuri ottaneet kantaa asioihin.

–  Nykyään kaikilla on mielipide. Milleniaalit ja siitä nuoremmat odottavat, että heidän idoleillaan on näkemyksiä ja arvoja.

Hänen mielestään on upeaa, että Linnan juhlien teema on nimenomaan tieto ja yhteiskunnallinen keskustelu.

–  Kaikki spedeily, disinformaatio ja aivan sairaan toksinen keskusteluilmapiiri on somessa välillä valloillaan. Linnan juhlien teema on selvästi statementti sitä vastaan, Backlund sanoo.

Backlund saapuu juhliin mustassa omannäköisessään asussa, joka yhdistelee glam rockia ja rokokoota.

-----

Radio Rock ja Nelonen kuuluvat mediayhtiö Sanomaan, joka on STT:n suurin omistaja.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut