Dome Karukoski Linnan juhlissa: Suomalaisessa keskustelukulttuurissa pyritään hyvään, mutta imagokulttuuri kasvanut

Elokuvaohjaaja Dome Karukoski piti kutsua Linnan juhliin kunniallisena asiana. Mukana puoliso Nadia. LEHTIKUVA / Markku Ulander

STT

Elokuvaohjaaja Dome Karukoski pitää suomalaista keskustelukulttuuria korkeassa arvossa, jos sitä vertaa esimerkiksi Lontoossa ja Yhdysvalloissa käytyyn keskusteluun. Hän katsoo, että taustalla on Suomen vahva peruskoulutus.

– Keskustelukulttuurissa vallitsee sellainen ajatus, että pyritään hyvään. Se on pienen maan vahvuus. Pyrimme samaan tavoitteeseen, että Suomi olisi parempi paikka elää.

Hänen mukaansa samaa ei välttämättä näe muualla maailmassa. Hän on kuitenkin huolissaan siitä, että imagokulttuuri on nousemassa isompaan rooliin kuin asiakulttuuri.

– Pidän sellaista personointia vaarallisena, että esimerkiksi politiikassa arvostellaan ulkonäköä ja olemusta.

Karukoski piti kutsua Linnan juhliin kunniallisena asiana. Hän juhlii 102-vuotiasta Suomea hyvillä mielin.

– Me emme ole maana enää mikään varhaisteini, vaan tällainen nuori aikuinen. Kypsymässä. Alamme luomaan ensimmäisiä vakavampia suhteita toisten valtioiden kanssa ja kasvetaan niiden suhteiden avulla, Karukoski kuvailee.

"Näyttelijänkin on opittava kuuntelemaan vastanäyttelijää" - taito kuunnella ja kyky dialogiin on hukassa, arvioi näyttelijä Elina Knihtilä

Näyttelijä Elina Knihtilä sanoo, että nykyisessä keskustelukulttuurissa puuttuu taito kuunnella ja kyky dialogiin on ihan hukassa.

–  Asiat menevät helposti mustavalkoiseksi, eikä haluta edes ymmärtää sitä toista puolta. Se on raskasta, hän sanoi STT:lle Linnan juhlissa.

Hänen mukaansa yhteiskunnassa voitaisiin laajemminkin ottaa käyttöön näyttelemisestä tutut keinot. On hyvä oppia kuuntelemaan vastanäyttelijää, hän täsmentää.

–  Se on näyttelijänä haasteellisinta, vastanäyttelijän kuunteleminen, hän sanoo.

Knihtilän mukaan myös tieteellistä tutkimusta pitäisi arvostaa enemmän ja luottaa siihen.

–  Yliopistolaitosta kunnioittain. Ihmiset ihan työkseen tutkivat asioita, heitä on kunnioitettava.

Knihtilä pukeutui Katri Niskasen iltapukuun, jossa hän viihtyi erinomaisesti.

–  Ensimmäistä kertaa pitkään aikaan minulla on puku, joka ei purista mistään.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut