HS: Kuopion kaupunginorkesterin ylikapellimestarin viulukonsertto järisyttää legendaarista brittirokkaria

Kuopion kaupunginorkesterin ylikapellimestari Jaakko Kuusisto. Marko Happo

Ansa Heinonen

Maailmankuulun The Who -yhtyeen kitaristi Pete Townshend, 74, paljastuu Helsingin Sanomien haastattelussa yllättäen suomalaisen klassisen musiikin faniksi.

– Tajunnan räjäyttävin kuulemani musiikki tulee Suomesta, mutta se ei ole rokkia, kitaristi-lauluntekijä kertoo.

Se ikirokkarin tajunnan räjäyttävä musiikki on Kuopion kaupunginorkesterin ylikapellimestarina toimivan Jaakko Kuusiston säveltämä viulukonsertto.

Pohjoismaissa tehty uusi musiikki puhuttelee Townshendiä muutenkin.

Pete Townshend on yksi tunnetuimmista 1960-luvulla aloittaneista rockmuusikoista. The Who -yhtye on vuosien varrella myynyt yli sata miljoonaa levyä. Yhtyeen uusin albumi ilmestyy 6. joulukuuta.

Jaakko Kuusisto toimi Sinfonia Lahden konserttimestarina, kun viulukonsertto valmistui vuonna 2012.

Hän sai inspiraatiota sen kirjoittamiseen viulutaiteilija Elina Vähälän tilauksesta.

– Toiselle viulistille kirjoittaminen alkoi tuntua luontevammalta vaihtoehdolta, Kuusisto kertoi kantaesityksen alla.

Kuusisto kuvaili tuolloin viulukonserttonsa muotoa muutoin aika tyypilliseksi, mutta soolohuipentuman eli kadenssin hän sijoitti poikkeuksellisesti teoksen alkuun.

Kuusisto kertoi Savon Sanomien haastattelussa näkemystään viulukonsertosta, joka esitettiin Kuopion kaupunginorkesterin Sinfoniasarjassa vuonna 2012.

– Olen halunnut teokseen tiettyä vääntöä orkesterin ja solistin välille. Orkesterin massaa käytetään välillä hyvinkin reippaasti.

Toisin kuin monessa Kuusiston teoksessa, konsertossa ei kuulla leikittelyjä eri tyylilajeilla. Sen sijaan kappale on melodioiden juhlaa.

Elina Vähälä kertoi samassa yhteydessä, että konsertto ei ole mikään helppo soitettava, päinvastoin se on teknisesti hyvinkin haastava.

– Konserttoa on valtavan ihana soittaa, ja uskon myös orkesterin nauttivan sen värimaailmasta.

– Ensimmäinen osa on hyvin laulava, solisti saa siinä oikein kunnolla hehkuttaa. Mutta löytyy konsertosta myös herkkyyttä ja aistillisuutta. Jaakolla on valtava kyky rakentaa huippukohtia. Ja finaali... se on kuin ikiliikkuja.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut