Enemmistö ulkoasiainvaliokunnasta tyytyväisiä Haaviston antamaan selvitykseen al-Holista

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) on ollut tänään ulkoasiainvaliokunnan kuultavana. LEHTIKUVA / Seppo Samuli

STT

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) oli tiistaina ulkoasiainvaliokunnan kuultavana liittyen toimiinsa Syyrian al-Holin leirin suhteen. Enemmistö valiokunnasta oli sitä mieltä, että Haaviston selvitys oli riittävä. Äänet jakaantuivat 10–3, kertoi valiokuntaneuvos Tiina Larvala.

Valiokunnan kuultavana oli myös oikeuskansleri Tuomas Pöysti.

Haavisto piti maanantaina illasta tiedotustilaisuuden, jossa hän avasi al-Holin tilannetta. Ennen tätä Ilta-Sanomat oli uutisoinut, että ulkoministeriössä olisi kehitelty suunnitelma, jonka tarkoituksena oli kotiuttaa Syyriassa pakolaisleirillä olevat lapset Suomeen ilman äitejään. Lehti myös kertoi, että Haavisto olisi yrittänyt painostaa ulkoministeriön virkamiestä tuomaan al-Holin pakolaisleirin suomalaislapset Suomeen konsulikyydillä.

Haavisto kiisti tiedotustilaisuudessa, että hän olisi painostanut konsuliasioiden päällikköä Pasi Tuomista väistymään, koska tämä ei suostunut kotiuttamaan al-Holin leirin lapsia omissa nimissään.

Haavisto myös kiisti, että olisi valmistellut salaista suunnitelmaa al-Holin lasten tuomiseksi takaisin leiriltä.

–  Kun näin uutisen, että on suunnitelma tuoda lapset yksin, siinä sanottiin että mysteerisuunnitelma. Se on mysteerisuunnitelma minullekin, en ole ollut sellaista valmistelemassa, hän sanoi.

Haaviston mukaan suunnitelma olisi lähtökohtaisesti mahdoton, koska kurdihallinto ei päästä lapsia yksin pois alueelta paitsi jossain poikkeustapauksissa.

Al-Holin asioiden valmisteluun nimetty virkamies

Haaviston mukaan al-Holin asioita valmistelemaan on nimetty erillinen virkamies kokopäiväisesti. Asian taustalla on lokakuussa tullut oikeuskanslerin päätös, jonka mukaan ainakin lapset pitäisi saada pois al-Holin vaarallisista oloista.

–  Oikeuskanslerin kannanoton jälkeen päätimme, että tämä on Suomen juridinen pohja asian käsittelyyn. Ei nähty, että asiassa olisi poliittinen päätös, joka voisi tämän syrjäyttää.

Oikeuskansleri Pöysti arvioi lokakuisessa ratkaisussaan, ettei ulkoasiainhallinnolle voida kuitenkaan katsoa syntyneen yleistä velvoitetta pyrkiä kotiuttamaan suomalaiset tai Suomessa asuneet ihmiset leireiltä.

Pöysti muistutti ratkaisussaan myös, ettei hänen toimivaltaansa tai tehtäväänsä kuulu määrätä viranomaisia ryhtymään mihinkään tiettyihin toimenpiteisiin.

Ilta-Sanomien mukaan hän kertoi myös tiistaina, ettei lokakuisessa ratkaisussa kyse ollut päätöksestä tai käskystä, vaan vastauksesta hänelle tehtyihin kanteluihin.

–  (Se) ei kehota mihinkään. Hallitukset ja viranomaiset toimivat, oikeuskansleri sanoi Ilta-Sanomien mukaan.

Kun Haavisto kuuli Pöystin näkemyksestä, hän kertoi Ilta-Sanomien mukaan, että ratkaisun sanoma on selvä.

–  Siellä näkyy hyvin selkeästi, millä tavoin lasten etu ja oikeudet pitäisi tässä tapauksessa toteuttaa, ulkoministeri kertoi lehden mukaan.

Ulkoasiavaliokunnan Niikko: Valiokunnalta salattiin Haaviston todelliset tarkoitusperät

Haavisto myös sanoi maanantaina, että asiasta on informoitu muun muassa presidenttiä ja valtioneuvoston jäseniä. Myös ulkoasiainvaliokunta on hänen mukaansa pidetty ajan tasalla.

Ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtajan Mika Niikon (ps.) mukaan valiokunnalta salattiin Haaviston todelliset tarkoitusperät.

–  Ministeri ei vastannut (kuulemisessa) siihen peruskysymykseen, miksi valiokunnalta salattiin hänen todelliset tarkoitusperänsä, Niikko kommentoi STT:lle tiistaina.

Hänen mukaansa sen jälkeen kun Haavisto nimitti virkamiehen käymään neuvotteluja Irakissa olevien kurdiviranomaisten kanssa lasten ja naisten Suomeen saamiseksi, asiasta informoitiin presidenttiä ja valtioneuvostoa, mutta ei valiokuntaa.

–  Osa valiokunnan jäsenistä edellytti, että ministerin tulee toimia valiokunnalle ilmoittamallaan tavalla, tai mikäli hän muuttaa kantansa, siitä tulee kertoa myös valiokunnalle. Pääosin tämän johdosta ministerin toimintatapaan ei oltu valiokunnassa yksimielisen tyytyväisiä, Niikko jatkoi.

Presidentti Niinistö: Hallitus vakuuttaa, ettei al-Hol-päätöstä ole tehty

Presidentti Sauli Niinistö kertoi tiistaina Verkkouutisille, ettei hän ole ollut tietoinen mistään hallituksen tekemästä al-Hol-päätöksestä. Niinistö kertoo hallituksen myös useaan kertaan vakuuttaneen, ettei ole tehty päätöstä hakea Syyriasta al-Holin pakolaisleiriltä naisia ja lapsia takaisin Suomeen.

–  Minulla on ollut se tieto, että hallitus ei ole tehnyt mitään poliittista päätöstä, Niinistö vastasi Verkkouutisten tiedusteluihin.

–  Ja sen näyttää myös tänään (tiistaina), jonkun uutisen mukaan Haavistokin vahvistavan. Mutta sitä minulle on koko ajan serveerattu, hän jatkoi.

Ilta-Sanomat kertoi tiistaina, että oikeuskanslerin mukaan Haaviston toiminnasta on tehty useita kanteluja maanantain ja tiistain aikana sekä yksi rikosilmoitus virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut