SDP:n ryhmä päättää hallitustunnustelijasta, puoluevaltuusto pääministeriehdokkaasta

Pääministeri Antti Rinne (sd.) (kuvassa oik.) esitti tänään hallituksen eronpyynnön presidentti Sauli Niinistölle, joka hyväksyi sen. LEHTIKUVA / Jussi Nukari

STT

Seuraavan hallitustunnustelijan nimeäminen on SDP:n eduskuntaryhmän vastuulla. Puoluesihteeri Antton Rönnholm kertoo STT:lle sähköpostitse, että kysymys hallitustunnustelijasta ratkennee torstaina, kun SDP:n ryhmä on koolla.

Eduskunnassa vakiintuneen käytännön mukaisesti suurimman eduskuntaryhmän nimeämä henkilö kutsuu kaikkien eduskuntaryhmien edustajat koolle neuvotteluun, jossa sovitaan vetäjästä hallitusneuvottelujen tunnusteluvaihetta varten. Käytännössä suurimman eduskuntaryhmän edustajasta tulee siten myös tunnusteluvaiheen vetäjä.

Eduskuntaryhmän nimeämän henkilön ei tarvitse olla puolueen puheenjohtaja, vaikka niin on usein ollut. SDP:n eduskuntaryhmällä on siis vapaat kädet valinnan tekemiseen.

Eri asia on SDP:n sääntöjen mukainen toimikunta eli neuvotteluryhmä, joka valmistelee hallitusneuvotteluihin liittyviä asioita. Toimikuntaa johtaa sääntöjen mukaan puolueen puheenjohtaja, eli tässä tapauksessa Antti Rinne.

Pääministeriehdokkaan valinta on SDP:n sääntöjen mukaan puoluevaltuuston käsissä. Puoluevaltuuston kutsuu koolle puoluehallitus, joka kokoontuu seuraavan kerran torstaina.

–  Hallitustunnustelija voi olla sama tai eri henkilö kuin neuvotteluryhmän vetäjä tai pääministeriehdokas, Rönnholm summaa.

Eduskunta päättää pääministeristä

Perustuslain mukaan eduskunta valitsee pääministerin, jonka presidentti nimittää tehtävään. Perustuslaissa säädetään, että ennen pääministerin valintaa eduskuntaryhmät neuvottelevat hallitusohjelmasta ja valtioneuvoston kokoonpanosta.

Neuvottelujen perusteella presidentti antaa eduskunnalle tiedon pääministeriehdokkaasta sen jälkeen, kun on kuullut eduskunnan puhemiestä.

Pääministeriehdokas valitaan pääministeriksi, jos hän saa eduskunnan äänestyksessä yli puolet annetuista äänistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut