YK: 2010-luvusta tulossa historian kuumin vuosikymmen

Espanjan pääkaupungissa Madridissa alkoi maanantaina YK:n ilmastokokous. LEHTIKUVA/AFP

STT

Uusi lämpöennätys on menossa rikki, kun 2010-luvusta on tulossa historian kuumin vuosikymmen. Asia selviää YK:n vuosittaisessa, ilmastonmuutosta käsittelevässä arviossa.

Kuluva vuosi puolestaan on nousemassa kolmen kuumimman mitatun vuoden joukkoon. Maailman ilmatieteen järjestön mukaan lämpötilat tänä vuonna ovat olleet toistaiseksi 1,1 celsiusastetta korkeammalla kuin keskimäärin aikana ennen teollistumista.

1,5 astetta on pidetty kriittisenä rajana sään ääri-ilmiöiden dramaattiselle yleistymiselle ja tärkeiden ekosysteemien tuhoutumiselle.

Maailman ilmatieteen järjestö on todennut myös merten lämmenneen ennätystasolle, Guardian kertoo. Lisäksi merenpinnat ovat kuluneen vuoden aikana ovat nousseet poikkeuksellisen korkealle. Pintojen korkeutta on mitattu 1950-luvulta alkaen.

YK:n arviot julkaistiin poliittisesti tärkeällä hetkellä, sillä Espanjan pääkaupungissa Madridissa alkoi eilen YK:n ilmastokokous. Se tuo yhteen päättäjiä, joiden on määrä saada aikaan sopu Pariisin ilmastosopimuksen vielä auki olevista asioista.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut