Otkes: Lossiturvallisuutta on parannettava – lossit määriteltävä aluksiksi ja miehistön pätevyysvaatimuksia kiristettävä

Otkes ehdottaa, että liikenne- ja viestintäministeriö määrittelisi lossinkuljettajien merenkululliset pätevyysvaatimukset ja lossien minimimiehityksen. LEHTIKUVA / Vesa Moilanen

STT

Lossit olisi määriteltävä lakimuutoksella aluksiksi, Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) esittää. Otkes ehdottaa myös, että liikenne- ja viestintäministeriö määrittelisi lossinkuljettajien merenkululliset pätevyysvaatimukset ja lossien minimimiehityksen. Nämä vaatimukset olisi ely-keskuksen edelleen sisällytettävä palvelukuvaukseen.

Nykylainsäädännön mukaan toiminnanharjoittaja voi omalla päätöksellään siirtyä tilapäisesti operoimaan lossia ilman ohjausvaijeria kahdentoista kuukauden ajaksi.

–  Lossia ei tulkita alukseksi, vaikka sitä operoitaisiin tilapäisesti ilman vaijeria. Se kuitenkin tulkitaan alukseksi siirtoajossa ilman vaijeria, matkustajia ja lastia, esimerkiksi telakalle. Jos lossia ajetaan ilman vaijeria, täytyy se luokitella alukseksi, ja tällöin kuljettajalla on myös oltava riittävä pätevyys aluksen ohjaamiseen, Otkesin johtaja Veli-Pekka Nurmi sanoo tiedotteessa.

Otkesin suositukset ovat seurausta viime vuoden joulukuussa Naantalin Velkualla tapahtuneen lossionnettomuuden tutkinnasta.

Kuljettajien kokemus ja taidot vaihtelevat

Nurmen mukaan lossin kuljettamisessa ei mielletä tarvittavan merenkulullista kokemusta eikä erityisiä navigointitaitoja.

–  Kuljettajien kokemus ja navigointitaidot vaihtelevat eivätkä välttämättä vastaa vaikeiden olosuhteiden asettamia vaatimuksia ilman vaijeria ajettaessa. Kuljettajien pätevyyden varmistaminen, koulutus ja perehdytys jäävät toiminnanharjoittajien vastuulle. Onnettomuustilanteessa kuljettajalle kasaantuvat kaikki matkustaja-, lasti- ja alusturvallisuuteen liittyvät tehtävät, hän sanoo.

Otkes suosittaa myös, että ely-keskuksen pitäisi sisällyttää palvelukuvaukseen kuljettajien pätevyysvaatimukset ja lossien miehitysvaatimukset.

Naantalin karilleajo oli usean tekijän summa

Naantalin Velkualla vuosi sitten joulukuussa sattunut lossiturma oli monen tekijän summa, sanoo Otkes.

Otkes kertoo tiedotteessa, että lossia oli ajettu ilman ohjausvaijeria kunnostustöiden takia. Tämä aiheutti hankaluuksia sijainnin arvioimisessa.

Myös näkyvyys oli sakean sumun takia heikko, ja kuljettajan perehdytyksessä ja ammattitaidossa oli parannettavaa.

Palvasta Teersaloon liikennöivä lossi ajoi karille 28. joulukuuta. Karilleajosta ei aiheutunut henkilö- eikä ympäristövahinkoja. Lossin kyydissä oli tapahtumahetkellä kolme ihmistä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut