Pohjois-Savon Osuuspankin yt:t päättyivät – pienien pankkikonttoreiden palveluihin ja aukioloihin muutoksia

Osuuspankki lopettaa kahdessa maaseudun konttorissa kassapalvelut ja muuttaa neljässä palveluaikoja. Soili Porokka

Marita Tiihonen

Pohjois-Savon Osuuspankin yhteistoimintaneuvottelut päättyivät suunniteltua aiemmin, jo viime maanantaina.

Neuvottelut koskivat pääosin pankin henkilöasiakasliiketoimintaa. Yt-neuvotteluissa löydettiin ratkaisut henkilöstön osalta siten, että irtisanomiset voidaan vältää.

Pankin mukaan asiakaskäyttäytymisen muutos, pankkeihin kohdistuvan sääntelyn lisääntyminen sekä digitalisaatio edellyttävät toimenpiteitä, jotka turvaavat pankin palvelu- ja kilpailukyvyn tulevaisuudessa.

Pankki määrittelee konttoriverkoston palveluajat uudelleen paremmin asiakaskysyntää vastaaviksi.

Pankin Juankosken ja Varpaisjärven konttorit muuttuvat palvelupisteiksi, joissa ei ole kassapalveluita ja asiakkaita palvellaan jatkossa ajanvarauksella. Lisäksi Leppävirran, Nilsiän, Siilinjärven ja Suonenjoen konttoreiden palveluaikoja muutetaan.

Muutokset tulevat voimaan helmikuussa 2020. Tarkemmin palveluaikojen muutoksista tiedotetaan lähiviikkojen aikana suunnittelun edetessä.

– Ymmärrämme, että Juankosken ja Varpaisjärven konttoreiden muuttaminen palvelupisteiksi voi hankaloittaa niiden asiakkaiden arkea, jotka ovat tottuneet käymään useammin konttorissa. Haluamme kuitenkin toimia tässäkin asiassa vastuullisesti. Opastamme näiden konttoreiden asiakkaita löytämään sopivat ja helpot tavat pankkiasioidensa hoitamiseen myös jatkossa, kertoo OP Pohjois-Savon toimitusjohtaja Seppo Pääkkö.

Iisalmen, Kuopion ja Varkauden konttoreiden palveluaikoihin ei tule muutoksia.

– Päivittäiset pankkipalvelut siirtyvät entistä enemmän sähköisiin kanaviin. Niiden kysyntä konttoreissa on vähentynyt merkittävästi,

Pääkön mukaan asiakkaat toivovat enemmän asiantuntijuutta vaativaa palvelua esimerkiksi rahoittamiseen ja sijoittamiseen liittyvissä asioissa. Myös finanssialaa koskevan sääntelyn noudattaminen vaatii henkilöstöltä entistä syvempää ja vahvempaa osaamista.

– Kehitämme henkilöstön osaamista aiempaa vahvemmin asiantuntijuuden suuntaan.

Kaikille yt-neuvotteluiden piiriin kuuluville työntekijöille on tarjota uusi työtehtävä, minkä lisäksi pankkiin syntyy uudistuksen myös uusia työtehtäviä.

– Olen hyvin tyytyväinen siihen, että yhteistoimintaneuvotteluissa päästiin tavoiteltuun lopputulokseen siten, että henkilöstön irtisanomiset voidaan välttää. Neuvottelut etenivät ripeästi ja ne saatiin päätökseen suunniteltua nopeammin. Uudistuksen myötä pankissa on vielä avoinna 22 tehtävää, joiden täyttäminen on tällä hetkellä käynnissä, Pääkkö jatkaa.

– Itsekin olen tyytyväinen lopputulokseen. Yhteistoimintaneuvottelut on aina raskas prosessi sekä neuvottelijoille että henkilökunnalle. Nyt käydyt YT-neuvottelut sujuivat avoimessa ja keskustelevassa hengessä, kuten toivoinkin ja tämän vuoksi saimme lyhennyttyä neuvottelu- ja epävarmuuden aikaa alkuperäisestä suunnitelmasta, toteaa pääluottamusmies Kaisa Junkkarinen-Kosonen.

Syyskuun 2019 lopussa OP Osuuskunnan hallintoneuvosto teki periaatepäätöksen osuuspankkien vahinkovakuutusmyynnin siirtämisestä Pohjola Vakuutukseen. Pohjois-Savon Osuuspankin hallitus on tehnyt päätöksen pankin osalta vahinkovakuutusmyynnin siirtämisestä Pohjola Vakuutukselle huhtikuun alussa 2020.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.