Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Arkistojuttu: Hotelli Savonsolmusta tuli oman aikansa ikoni – katso kuvat ainutlaatuisesta sisustuksesta!

Pieksämäen keskustaan 40 vuotta sitten rakennettu hotelli Savonsolmu puolustaa edelleenkin arvokkaasti 1970-luvun betonirakentamista.

Rakennuksen betonikuori on nykyihmisen silmään kalseahko näky, sen sijaan rakennuksen sisäpuoli on imenyt itseensä niin paljon iloa, naurua ja suuria tunteita, että sen voi tilaan astuessaan aistia edelleenkin.

Tietyn ikähaarukan pieksämäkeläiset ovat löytäneet Savonsolmusta elämänkumppanin ja monet pikkujoulut, tapahtumat ja elämän virstanpylväät liittyvät tuhon rakennukseen. Maaliskuun 10:ntenä päivänä vuonna 1976 avattu hotelli on tärkeä osa Pieksämäen paikallishistoriaa.

 

Pieksämäkeläisille hotelli oli heti valmistuttuaan tärkeä paikka, olihan se kaupungin ainut hotelli ravintoloineen ja yökerhoineen. Savonsolmussa käytiin tanssimassa kauempaakin, niin lähikaupungeista kuin ympäröivältä maaseudulta.

Yritysten edustajat saattoivat asua hotellissa koko arkiviikon ja käydä asiakkaiden luona sieltä käsin. Iltaohjelma houkutti heitäkin, sillä tanssimusiikkia soitti orkesteri joka päivä. Yksinään ei tarvinnut iltaa viettää, sillä väkeä oli eri puolilta maata. Eri organisaatioiden kurssit kestivät myös maanantaista perjantaihin.

Savonsolmun saunaosasto kaupungin ainoine uima-altaineen mahdollisti saunailtojen pitämisen.

– Kaupungin työntekijäporukalle tuli tavaksi vuokrata saunaosasto kerran kuukaudessa ja käydä uimassa lapsinemme. Kaikilla oli siihen aikaan samanikäiset lapset, muistelee Pieksämäen kaupungin kaavoitusosastolla työskennellyt Ulla Huttunen.

Kaupungin henkilökunnan pikkujoulut pidettiin pohjakerroksen Manula-kabinetissa ja sielläkin saattoi olla elävää musiikkia.

 

Hotellin rakentaminen kesti 14 kuukautta ja maksoi 14 miljoonaa markkaa, kertoo Pieksämäen Lehti maaliskuussa 1976. Ensimmäinen hotellinjohtaja oli Martti Elomaa.

Hotellissa oli tuolloin 51 huonetta, mutta määrä lisääntyi muutaman vuoden kuluttua tehdyn laajennustyön myötä yli 90:een.

Hotellissa oli 60 työntekijää, joista suuri osa oli ravintola Pieksänhovin entisiä työntekijöitä. Vain noin 20 tuli muualta.

Huippuunsa Savonsolmun tarjonta vaikuttaa hioutuneen hotellinjohtaja Seppo Summasen aikana. Silloin matkailijoille järjestettiin monenlaista ohjelmaa, muun muassa safareita Herneniemeen, jossa tulijoita saattoi olla vastaanottamassa aito Savon shamaani. Talvisaikaan ulkomaalaisia kävijöitä hauskutettiin eksoottisella tandemhiihdolla, joka olikin heidän mieleensä.

Seppo Summanen jatkoi tiettävästi matkaansa hotellinjohtajaksi Kuhmoon, jonne hänen kerrotaan vieneen mukanaan hyvän joukon Savonsolmun työntekijöitä.

 

Aivan kaikki tähdet ovat esiintyneet Pieksämäellä, kertoo vuodesta 1983 hotellissa työskennellyt yöportieri Ilkka Tirri.

Orkestereita varten oli hankittu Tahiniemestä huoneisto, johon nämä majoittuivat. Myöhemmin orkesterit asuivat hotellissa.

– Kun tulin tänne työhön, kuului hotelli vielä Pieksämäen Osuuskaupalle, Tirri muistelee.

Muutoksia tuli kuitenkin nopeasti, kun osuuskaupan oma toiminta loppui seuraavana vuonna ja tapahtui iso osuuskauppojen yhdentyminen. Sokoksen hotellit ryhmiteltiin hotellien Sokoteria-yksikköön, mutta Savonsolmu siirtyi SOK:n suoraan omistukseen.

– Tästä hotellista haluttiin päästä eroon ja se pantiin myyntiin. Ostajaehdokkaille haluttiin esitellä hyviä lukuja ja sen vuoksi lopetettiin toimintoja, esimerkiksi joulupaketti ajettiin alas ja kesä yritettiin hoitaa mahdollisimman vähällä henkilökunnalla.

Liiketoiminta myytiinkin yksityiselle yritykselle, mutta kiinteistön omisti Tapiola. Eri vaiheiden jälkeen hotellille seuloutui omistajaryhmä, joka vähitellen pieneni. Nykyisin hotellin kiinteistöineen omistaaDeila Prepula, joka aikoo pitää toiminnan nykyisenlaisena.

– Merkkivuotta vietetään työn merkeissä, hän sanoo.