Hamppuaktivisti Hyvönen vältti vankeuden – huumerikossyyte nurin, lääkerikoksesta sakot

Hannu Hyvönen tuotti viime kesänä risteytyssiementä Finolahampun urosten pölyttämällä Swiss dream-CBD-lajikkeella. Hamppusampon kuva-arkisto

STT, Petri Karvinen

Hamppujutussa syytetty iisalmelainen Hannu Hyvönen on tuomittu Pohjois-Savon käräjäoikeudessa sakkoihin lääkerikoksesta. Syyttäjä oli vaatinut miehelle rangaistusta ensisijaisesti huumausainerikoksesta.

Oikeus katsoi, ettei asiassa näytetty, että Hyvönen olisi viljellyt hamppua huumausainetarkoituksessa. Oikeus kuitenkin piti miehen toimintaa lääkkeen valmistamisena.

Tuomion mukaan Hyvönen oli vuonna 2017 kasvattanut hamppua tarkoituksenaan kehittää kasvinjalostuksen avulla lääkekasvilajike. Hän oli saanut kasvinjalostuksen yhteydessä kasvatettua kannabidiolia sisältäviä hamppukasveja.

Hyvönen kertoi, ettei ole yrittänyt valmistaa lääkettä vaan hänen tarkoituksensa on ollut tuottaa siemeniä, ja katsoi, ettei siementuotanto voi olla laitonta. Hän oli ennen viljelyn aloittamista ilmoittanut poliisille käynnistävänsä viljelytoiminnan.

Syyttäjä ajoi Hyvöselle kahdeksan kuukauden ehdotonta vankeustuomiota kahdensadan hamppukasvin kasvattamisesta. Syyttäjä piti miestä "hamppuaktivistina", jonka perimmäinen tarkoitus on laillistaa marihuanan päihdekäyttö.

65-vuotias Hyvönen tuomittiin 60 päiväsakkoon, mikä tuo hänelle maksettavaa 360 euroa. Hänellä on taustallaan aiempi ehdollista vankeutta tuonut huumerikostuomio hampun ulkokasvattamisesta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.