Poliisi antoi luvan ampua pihoissa käyneen suden Sukevalla – laumasta ammuttiin jo yksi eläin kuukausi sitten

Poliisi antoi perjantaina luvan, että metsästäjät saavat ampua poliisin poikkeusluvalla yhden suden Sonkajärven Sukevalla.

Ammuttava susi ei saa olla Sukevalla pihoissa liikkuneen susilauman alfanaaras, jolla on seurantapanta, vaan sen tulee olla pannaton eläin.

Sukevalla on loka–marraskuussa toistuvasti käynyt asutuksen luona susia, jotka ovat pannoitetun susinaaraan laumaa.

Laumaan kuuluvat alfanaaras ja alfauros sekä mahdollisesti 4–6 viime keväänä syntynyttä pentua. Lauman tilanne on siitä erikoinen, että alfasudet eivät ole ilmeisesti kyenneet saalistamaan enää ruokaa pennuilleen ja lauma on nälkiintyneenä hakeutunut pihoihin muun muassa syömään omenia.

Poliisin luvalla laumasta ammuttiin jo 23. lokakuuta yksi naarassusi.

Poliisi manailee tilannetta. Itä-Suomen poliisilaitoksen yleisjohtajan Sami Joutjärven mukaan susipariskunta on huonokuntoinen, koska sitä on haavoitettu aiemmin metsästyksessä – ilmeisesti laittomasti.

– Kahdessa aikuisessa sudessa on ilmeisesti niin paljon hauleja ja luoteja eli ampumavammoja aiemman laittoman tai ehkä laillisenkin metsästyksen takia, että ne kaksi ovat heikossa kunnossa siksi.

Joutjärven mukaan alfaparin haavoittamisen takia koko lauma on lirissä ja hakeutunut ihmisasutuksen pariin, joka puolestaan on herättänyt lähiasukkaiden huomion ja pakottanut poliisin puuttumaan tilanteeseen jo useasti.

Poliisi on pitkin syksyä antanut karkotuslupia, joilla paikalliset metsästäjät ovat saaneet karkottaa eli esimerkiksi ampumisen äänillä yrittää ajaa susia pois asutuksen luona.

Se ei ole kuitenkaan tehonnut odotetusti. Viime aikoina susia on nähty taas pihoissa. Pantatietojen perusteella ilmeisesti alfanaaras on asutuksesta kauempana, mutta jokin sen pennuista on pyörinyt pihoissa.

Joutjärven mukaan poliisi teki jo marraskuun alussa päätöksen, jonka mukaan metsästäjät olisivat saaneet lopettaa alfauroksen. Sitä ei kuitenkaan saatu ammuttua.

Toiveena oli, että sen jälkeen alfanaaras veisi lopun lauman muualle.

– Tänään tehdyllä päätöksellä lopetusmääräys laajennettiin koskemaan mitä tahansa alueen pihoissa liikkuvaa pannatonta sutta.

Poliisi uskoo, että metsästäjät lähtevät susijahtiin heti, kun asutuksen luota tehdään taas seuraava susihavainto alueella.

Alueelta on kerätty susihavaintoja riistakameroilla, jälkiä tutkimalla sekä myös näköhavainnoin, kun susia on nähty pihoissa.

Poliisi on konsultoinut asiassa tarkasti susitutkijoita saadakseen neuvoja, mihin lauman yksilöihin luvat kannattaisi kohdentaa, jotta eläimet saataisiin poistumaan pihoista ilman, että koko laumaa tarvitsee ampua.

Lisää aiheesta

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut